Узятому під домашній арешт юнаку готували дві підозри, до суду понесли одну - уточнення інформації

18:03, 23 сер. 2019
 
Узятому під домашній арешт юнаку готували дві підозри, до суду понесли одну - уточнення інформації

У новинах 21 серпня ми розповідали про те, як у суді обирали запобіжний захід юнаку, якого затримала напередодні Служба безпеки України. Тоді ми сказали, що 19-річного сумчанина підозрюють у підготовці провокацій з використанням вибухівки і що суд відправив його під домашній арешт. 23 серпня на нашу адресу надійшов лист від Зарічного районного суду міста Суми. Там зазначено, що у матеріалах справи, які надійшли до них від прокуратури, про підготовку провокацій та вибухівку не йдеться.

Наталія Сидоренко, речниця Зарічного районного суду м. Суми: "Згідно з матеріалами клопотання про обрання запобіжного заходу, які надійшли до суду 21 серпня 2019 року, хлопцеві повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення лише за ст. 263 ч.1 ККУ, тобто у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Крім того, згідно з протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину, хлопця підозрюють лише у незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Згідно з повідомленою підозрою судом було обрано запобіжний захід".

Наталя Науменко, речниця прокурора Сумської області: "Дійсно, кримінальне провадження в рамках якого документували протиправну діяльність особи, відкривали за двома статтями. Це незаконне поводження зі зброєю та бойовими припасами, а також сприяння вчиненню терористичного акту. Однак, на даний час СБУ, як орган досудового слідства, надала докази і зібрала докази саме причетності цієї особи лише до незаконного поводження зі зброєю. Відтак, особі повідомлено про підозру, тобто вручено офіційний процесуальний документ саме за підозрою в незаконному поводженню зі зброєю. Стосовно іншої статті досудове слідство за цим фактом наразі триває".

Чому слідчі Служби безпеки України не назбирали достатньо доказів на другу статтю, ми запитали у речниці управління СБУ в Сумській області Олесі Рапути. Вона сказала: доки слідство триває, нічого не коментуватиме.