У Зарічному суді Сум відбулась зустріч на тему насильства в сім’ї

13:37, 31 сер. 2019
 
У Зарічному суді Сум відбулась зустріч на тему насильства в сім’ї

Понад 3 тисячі фактів домашнього насильства зафіксували працівники поліції Сумщини за цей рік. Цю статистику озвучили сьогодні на сьомій зустрічі проекту «Вас чекають у суді». Говорили про те, як захистити себе від насильства в сім’ї.

Марина зі своєю сім’ю переїхала до Сум з Донецька 5 років тому.  На цю зустріч прийшла, щоб дізнатись, як себе захистити від чоловіка, який її переслідує.

Марина Лозікова, учасниця зустрічі «Вас чекають у суді», розповідає: «Мій чоловік почав виявляти агресію. У 2016 році мені було зламано два ребра, розбита голова. Він у стані алкогольного сп’яніння це зробив. Я зверталась до поліції, його не арештували, проте порушили Кримінальну справу. Ці випадки, вони почали повторюватись. На сьогоднішній день ми знаходимось у стадії розлучення. Що мені робити? У мене маленька дитина. Як я викликаю поліцію, вони мене проводжають додому».

За інформацією поліції, за цей рік правоохоронці зафіксували 3 300 фактів   домашнього насильства. Найбільше звернень у Путивлі, Конотопі, Сумах та  Охтирському районі.

Ярослав Тарасенко, інспектор управління привентивної діяльності ГУНП Сумщини, говорить: «Законодавство протидії домашньому насильству тільки вступило в дію у цьому році. Тому, поліція працює по новому законодавству. Поліцією області винесено 23 приписи відносно кривдників, по різним районам області, у Сумах також їх вісім чи сім. Наразі зараз є 13 кримінальних проваджень». 

Усього понад 15 людей прийшли на зустріч. Їм розповіли, як протидіяти домашньому насильству й як себе захистити.

Валентина Волобуєва, заступниця директора РЦБПД у Сумській області, каже: «Перш за все, не замовчувати. Навіть сусіди, які чують якісь крики, вони можуть повідомити на номер 102 й викликати патрульну поліцію. Також можна звернутись до безплатної правової допомоги, навіть, щоб отримати консультацію, дізнатись про адреси притулків, де особа може перебути. Здебільшого ми говоримо про жертв, про жінок, мало приділяється уваги, що в цих сім’ях є діти. Вони, згідно законодавству, також є жертвами насильства».

Це сьома тематична зустріч, яку влаштували у Зарічному суді. Кожного разу обирають нову проблему.

Ганна Шелєхова, голова Зарічного районного суду м. Суми, розповідає: «Проект розрахований на звичайних громадян. На зустрічі приходять професійні юристи, які бажають підвищити рівень знань. Хотілося б, щоб більше приходили звичайні громадяни, які повинні знати свої права і обов’язки. Саме з цією метою ми зробили цей проект».