Пам`ятний знак студенту-воїну встановили на території СумДУ

16:56, 2 вер. 2019
 
Пам`ятний знак студенту-воїну встановили на території СумДУ

Пам`ятний знак студенту-воїну встановили сьогодні на території Сумського державного університету. Присвятили його студентам та випускникам, що загинули захищаючи незалежність України. Юнак, що сидить на камені з книгою – так виглядає пам’ятний знак, що представили сьогодні на території Сумського державного університету. Висота скульптури разом з підставкою – два метри. вага самого воїна – 200 кілограмів, його виготовили з композиту. Співавтором проекту стала випускниця університету Оксана Опарій. Ідею почали реалізовувати у 2016 році.

«Ідея в тому, щоб вшанувати честь, вшанувати пам’ять людей, які загинули за мир в Україні, всіх студентів, випускників СумДУ. Я особисто знала трьох людей, які загинули і Роман Атаманюк був для мене завжди прикладом, взірцем з самого 8 класу, тому ми не хотіли робити даний пам’ятний знак просто безликим і обрали його образ, оскільки ми особисто його знали як людину справедливості, слова й честі», - каже Оксана Опарій, співавторка проекту.

Крім пам’ятника до композиції входить стела із гравіюванням.

«Це в першу чергу пам’ять, ми повинні вшановувати це, бо ці люди боролися за нашу країну, за наших дітей, за наших людей», - говорить Марина Олексенко, студентка СумДУ.

«Це дуже необхідно, щоб зберігати пам’ять, щоб наступні покоління пам’ятали наших героїв, які є патріотами України і щоб інші покоління також виховувалися на цьому і також любили свою Батьківщину», -  каже Марина Горбачова, студентка СумДУ

Вартість пам’ятника складає майже 200 тис грн., із них понад 47 тис  - гроші студентського самоврядування, решта – фінансування університету. За роки військових дій у зоні АТО загинуло 9 студентів та випускників СумДУ. Скульптуру виготовлено з образу Романа Атаманюка – випускника СумДУ, хлопець загинув поблизу Донецького аеропорту біля с. Опитне у 2015 році.