ПАТ «Сумбуд» має вкласти на соцінфраструктуру «Еспланади» 4% від вартості будівництва

18:06, 3 вер. 2019
 
ПАТ «Сумбуд» має вкласти на соцінфраструктуру «Еспланади» 4% від вартості будівництва

Забудовник мікрорайону «Еспланада»  ПАТ «Сумбуд», має вкласти 4 % від загальної вартості будівництва на зведення соціальної інфраструктури, у тому числі шкіл і садочків. З такими умовами затвердили члени виконавчого комітету детальний план території «Еспланада». Мікрорайон «Еспланада» почали будувати у 2013 році, площа – 13 гектар, за проектом тут має проживати більше 6 тисяч людей. Новий мікрорайон у Сумах між вулицями Харківською, Івана Сірка та проспектом Лушпи  зведуть у п’ять етапів – п’ять черг. Говорить начальник Управління архітектури Сумської міськради Андрій Кривцов

«На передвиконкомі рахували, що десь, приблизно, вийде пайових відсотків десь, якщо усе це побудувати, ледь не 200 млн грн. Це не робочий проект, це містобудівна документація на рівні того як планувальна структура з попередніми розрахунками про необхідність тих чи інших закладів інфраструктури. А потім уже визначається на стадії робочого проектування і там уже буде визначено яка вартість будівництва і, відповідно, буде зрозуміло, скільки це 4% вже конкретно в цифрах». 

Чи вистачить 4% на зведення садочків, шкіл, доріг та скверів, ми запитали у ексголовного архітектора Сумщини Віткора Шахова

«За 4 % можна тільки сміття прибрати, а побудувати школу на 1000 учнів – неможливо. Зробити садочок – не можливо. Медичні заклади – не можливо.  Саме будівництво житлової частини, так званої «Еспланади», буде складати десь 55% від загальної суми облаштування території». 

Ми намагалися отримати коментар у голови правління ПАТ «Сумбуд» Олександар Бритова, але застати його на роботі ні телефоном, ні на місці нам не вдалося. Додамо, замовник детального плану території «Еспланади» -  міське управління архітектури. Виконував архітектор Олександр Біленко, оплачував роботи «Сумбуд». Шостого серпня документ був затверджений на містобудівній раді.