У справі про 13 викрадених айфонів не з’явився свідок

17:29, 5 вер. 2019
 
У справі про 13 викрадених айфонів не з’явився свідок

Сьогодні мали заслухати останнього свідка по справі викрадених 13 айфонів з Сумської філії Державного підприємства «СЕТАМ». Прокуратура звинувачує колишнього директора цього підприємства Олега Неживело у привласненні та продажі гаджетів, які знаходилися у нього на зберіганні. На виклику свідка наполягав захисник обвинуваченого, прокурор обласної прокуратури Юлія Глядчишина була проти: 

«Сторона захисту зловживає своїми процесуальними правами і маніпулює тими фактами, які вже встановлені у судовому засіданні. По-перше, чому коли прокурор викликав цього свідка до суду, не можливо було поставити питання, які зараз озвучує захисник. Під час ознайомлення з матеріалами сторони захисту всі матеріали були відкриті. Нові матеріали якісь не відкривалися прокурором. Свідок приходив, але засідання не відбулося саме з причини неявки захисника. Я це розцінюю як затягування процесу». 

Говорить захисник обвинуваченого Сергій Холодов

«Коли даний телефон, який є доказом проти мого підзахисного, що нібито він його втратив-розтратив, був зафіксований на одному з номерів, який належить свідкові, на повторному виклику якого ми наполягаємо, ДП «СЕТАМ» іще не існувало. Існував Інформаційний центр, а Неживело у квітні 2015-го працював в іншій службі.

Кор.: - Це один айфон а, на скільки я пам’ятаю, там 13 айфонів?

С.Холодов: – За інші айфони будемо боротися далі». 

Нагадаємо, у квітня 2015 року на станції «Конотоп» у поїзді «Одеса - Москва» митники виявили не задекларовані гаджети фірми Appel: 16 айпадів та 55 айфонів загальною вартістю понад 1 млн 300 тисяч гривень. У червні того ж року рішенням суду гаджети конфіскували на користь держави. Зберігались вони  на Сумській митниці, потім їх передали до ДП «Інформюст», а пізніше на склади ДП «Сетам», яке надає послуги з реалізації та безоплатної передачі конфіскату. У грудні 2016-го пристрої безоплатно передали поліції для службових потреб. У січні 2017-го поліція виявила, що 13 айфонів підмінені більш дешевими моделями. Нині ексдиректора ДП «Сетам» Олега Неживело звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: привласнення майна зловживаючи службовим становищем, зловживання службовим становищем та незаконні дії з конфіскованим майном. Чоловіку загрожує від трьох до восьми років за ґратами. Наступне засідання, де мають допитати свідка та відбутися судові дебати заплановане на 23 вересня.