У Сумах 16 багатоквартирних будинків можуть залишитися без газу

17:00, 11 вер. 2019
 
У Сумах 16 багатоквартирних будинків можуть залишитися без газу

Шістнадцять багатоквартирних будинків у Сумах можуть залишитися без газопостачання. Управління Держпраці під час перевірок знайшло порушення в частині дотримання охорони праці.

Про це під час засідання громадської ради при облдержадміністрації повідомив начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Сумській області Олексій Яресько.

Будинок за адресою Герасима Кондратьєва 152 – один з 16, який можуть залишити без газу. Ті мешканці, яких ми зустріли, не знали про відключення.

«Не чув, що буде відключення. Будемо щось ходити,вимагати. А як же? Ну як без газу?І хто це таке придумав? 38 років працює. Це комусь, напевно, треба так, щоб відключити», – говорить житель будинку Іван Товстуха.

«Ні, я нічого не чув. Лічильники стоять, все стоїть. Питань немає», - розповідає Володимир Омеляненко.

«Треба зателефонувати в «Сумигаз». Я – в шоці», – говорить Ольга Головаш.

Окрім цього, мова йде про будинки за адресами: вул. Шевченка, 2, Миру, 13, Харківська 30/2, Лебединська, 4, Герасима Кондратьєва, 152, Лермонтова, 13, Засумська, 14, Іллінська, 38, 40, 51/1 та 51 Г, Котляревського 2/8, Робітнича, 92 та 94, Садова, 32 та Супруна, 8.

Мережі вичерпали граничний термін своєї експлуатації, говорить начальник відділу нагляду управління Держпраці у Сумській області Олексій Яресько.

«Було виявлено ряд порушень в частині дотримання охорони праці під час експлуатації системи газопостачання, тому було видано акт і припис керівнику суб’єкта господарювання, в якому було рекомендовано припинити експлуатацію системи газопостачання, яка експлуатується з порушеннями вимог охорони праці», – говорить він.

Зупинити експлуатацію системи газопостачання будинків постановив Сумський окружний адміністративний суд. Майже місяць тому він задовольнив позов Держпраці до Коменерго. Останні сьогодні подали апеляційну скаргу щодо рішення суду, повідомила юрисконсульт товариства Світлана Штанько.

«Ми не згодні, тому що в жодному приписі і в жодному акті не було зазначено, що дійсно ця організація, господарюючий об’єкт, несе відповідальність за це обслуговування системи газопроводу», – розповідає вона.

За словами голови громадської ради при облдержадміністрації Олексія Пархомчука, власник мережі газопостачання невідомий.

«Проблемне питання: хто ж експлуатує насправді ці газові системи?На сьогоднішній день документів про право власності, які просто, нотаріально: оце – труба, яка знаходиться у власності власника квартири або житлового приміщення – таких документів не існує по багатоквартирних будинках», – говорить він.

Розглядатимуть апеляційну скаргу «Коменерго» у Харківському апеляційному суді. За словами юристконсульта організації, дату мають визначити за три дні.

У«Сумигазі» відмовилися коментувати ситуацію. За словами прес-секретарки Анастасії Шимаріної, у АТ «Сумигаз» нічого про це невідомо.