У селі Залізняк створюють центр цикорію

17:32, 11 вер. 2019
 
У селі Залізняк створюють центр цикорію

У селі Залізняк Сумського району планують відродити місцеву традицію вирощування кавового цикорію. Відповідний бізнес-план увійшов до п’ятірки кращих на конкурсі «Неймовірні села України-2019», випередивши понад 100 інших сіл з різних регіонів. Проект «Золотницька сотка» передбачає розвиток села за трьома напрямками: збереження культурної спадщини, популяризація аграрної діяльності та розвиток зеленого туризму. Цукрова сушарня братів Золотницьких значилася у промислових календарях Російської Імперії в 1899 році. Тепер будинок Золотницького входить до зеленого маршруту «Залізний цикорій», розробленого в цьому році. Початок маршруту – в місцевій бібліотеці, де облаштують краєзнавчий музей та цикорну кав’ярню для дегустації місцевого напою. Деякі місцеві жителі готові відродити вирощування цикорію на своїх городах. 

Галина Троян, фельдшер с. Залізняк: 
"До мене на медпункт часто звертаються люди нашого села з захворюваннями на гіпертонічну хворобу і на гіпотонію. Чистий цикорій їм пропоную вживати, він дуже збиває тиск до норми, якщо низький – він нормалізує."

Кошторис проекту «Золотницька сотка» - 120 тисяч гривень. Передбачене фінансування з різних джерел, зокрема, фінансують підприємці, краєзнавці, а також сільська рада, яка вже виділила близько 10 тисяч гривень на ремонт бібліотеки. Переможець конкурсу «Неймовірні села України» отримає грант - 80 тисяч гривень без податків. 

Ірина Варламова, ініціатор проекту «Золотницька сотка»: 
"За умовами гранту, акцент фінансування має стояти на інвентарі для аграрної діяльності, або для розвитку села. Ми зробили акцент на інвентарі для обробки цикорію і приготування напою. Це сушарки інфрачервоні – це обладнання, яке дозволить висушить до потрібного стану корінь цикорію, далі це кавомолки. Лопати, сапки, граблі – також ми закупаємо декілька комплектів, з урахуванням того, що місцеві хочуть брати в цьому участь, і навіть ящики для зберігання сировини."

Наразі проект готують до захисту, який відбудеться 20 вересня у Києві.