Презентацію єдиної схеми теплопостачання міста Суми на 2019-2029 відклали

19:29, 17 вер. 2019
 
Презентацію єдиної схеми теплопостачання міста Суми на 2019-2029 відклали

Презентацію єдиної схеми теплопостачання міста Суми на 2019-2029 відклали. Нині її доопрацьовують. Про це повідомив директор науково-дослідного інституту енергоефективних технологій Сумського державного університету Микола Сотник на тимчасовій депутатській комісії. На сьогодні існує три варіанти схеми теплопостачання. Одну з них після доопрацювання має погодити Міністерство регіонального розвитку та передати на розгляд депутатів Сумської міської ради.

«Ми по тому варіанту, який у нас був розроблений і представлений нашому замовнику ми одержали декілька листів, які стосувалися тих зауважень, які висувалися до того варіанту схеми теплопостачання. Ми сформували оцей варіант і все інше, що було у нас, за тією схемою, яку ми представляли вам для розгляду, ми її записали так би мовити, в додаток. Навіщо? Тому що там ну більш повно надані результати розрахунків і все. Тут вийшли сухі цифри», - каже Микола Сотник директор НДІ енергоефективних технологій СумДУ.

«Ще раз ми її вже побачимо в готовому вигляді, яка зараз доопрацюється ця схема, і поїдемо в Київ, в інститут теплофізики. Чому? Тому що було там чітко сказано, що ці зауваження потрібно усунути, тому що вам прийдеться доповідати в Міністерстві. Якщо вони не будуть усунені, то ми в принципі її не приймемо», - говорить Олександр Журба - заступник сумського міського голови.

«Там передбачається багато заходів розвитку системи теплопостачання міста Суми, які ми сьогодні рахуємо недоцільні і немає їх обґрунтування з необхідним гідравлічним розрахунком і економічною складовою. Фінансування даних заходів – це 5 мільярдів 700 мільйонів. Якщо на 10 років місто може найти таке фінансування, то ми двома руками «за». Но ми давайте будемо реалістами, потрібно нам розробити схему протягом десяти років, яку буде виконувати місто», - говорить Надія Покутня – заступник директора з капітального будівництва та ремонтів ТОВ «Сумитеплоенерго»

«Не може в 2019 році розроблятися документ, який базується на застарілій, ще в 2011 році, методиці. Це – формальний документ, який не принесе жодної користі місту Суми», - каже Олександр Бойко – голова спілки енергетичного сервісу України.

Комісія дала доручення департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради відправити екологічну експертизу до Мінрегіону до кінця жовтня. 30 липня цього року схему теплопостачання міста Суми обіцяли винести на обговорення за три тижні, за місяць – подати на затвердження комісії Мінрегіону.