Джерелом смороду в Сумах є пташиний послід

18:34, 16 жов. 2019
 
Джерелом смороду в Сумах є пташиний послід

Джерело смороду, який з минулої п’ятниці з’являється час від часу у  Сумах, є пташиний послід. Такі висновки зробили в Держпродветслужбі області після перевірки повітря. Встановили і джерело запаху.

Почали відчувати запах із минулої п’ятниці зокрема, про це розповіли нам мешканці вулиці Роменської та Іллінської.

"Учора чула: був неприємний запах: таке, наче як з каналізації. По всій вулиці Лисенка і по Роменській також", - говорить Анастасія Симончук. 

Близько тридцяти телефонних скарг отримали вчора, розповідає начальниця відділу санепідемнагляду Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина Тищенко. Вчора встановили, що це.

"Встановили саме джерело викиду. Забруднюючі речовини пов’язані з діяльністю косівщинської птахофабрики «Авіс Україна», де якраз відбувалося очищення повітря від побічних продуктів тваринного походження, які мають органічний запах, що власне і стало причиною, за сприятливого середовища: вітер був у бік Сум. Ми зробили запит на сумський метеоцентр - вони підтвердили це все. Ці органічні запахи стали причиною смороду, який, починаючи з пятниці, протягом вихідних, був у місті Суми", - говорить начальниця відділу санепідемнагляду Держпродспоживслужби в Сумській області Валентина Тищенко.

 Птахофабрика «Авіс Україна» розташована в селі Косівщина, за шість кілометрів від Сум. Директором підприємства є Артем Калашник.

Спочатку він обіцяв прокоментувати ситуацію сьогодні. Пізніше, в телефонній розмові, обіцяв зустрітися з нами завтра. 

Причиною смороду, швидше за все, є аміак у випаровуваннях. Про це нам розповіла старша викладачка кафедри прикладної екології Сумського держуніверситету Ірина Васькіна: "Аміак належить до подразнюючих речовин, які можуть вражати дихальні шляхи, очі, шкіру, слизові оболонки. Пари аміаку можуть викликати печіння в носі, в горлі, сльозотечу, напади кашлю. Ми не знаємо, яка концентрація цих парів, чи дійсно наявні ці елементи, ці випаровування. Для цього потрібно робити додаткові дослідження".