У Сумах мітингували біля училища, де вчаться дівчата, які кидали котів до колодязя

18:22, 17 жов. 2019
 
У Сумах мітингували біля училища, де вчаться дівчата, які кидали котів до колодязя

На мітинг сьогодні зібрались сумчани біля Сумського вищого професійного училища та дизайну.У цьому закладі навчаються дівчата, які виклали вчора відео у соцмережі, як вони кидають двох котів до колодязя.

Мітинг розпочався о 12.00 біля училища, де навчаються дівчата, які на відео кинули двох котів до колодязя. Всього – близько півтори сотні мітингуючих. Люди збирали підписи під зверненням до міськради та адміністрації. У ньому мітингувальники озвучили свої вимоги.

«Не нам давати оцінку роботі викладачів, педагогів. Це повинні зробити органи, яких це – прямий обов’язок, тобто органи освіти, держадміністрація, міська рада. Вимоги наступні: особисто втрутитися в цю ситуацію, провести службові розслідування і забезпечити проведення лекції з учнями всіх навчальних закладів, щоб попередити такі злочини в подальшому», - говорить Георгій Воронін.

«Наразі є стаття: за погане відношення до тварин. Три роки – за гратами і тому ми хочемо добитися, щоб ці дівчата відповіли за законом», - каже Євгенія Заведенко.

«Я вважаю, що вони не мають навіть морального права тут навчатися. Не навчалися – це тільки мінімум», - каже Олександр Лазебний.

До учасників акції вийшла виконувачка обов’язків директора Сумського вищого професійного училища та дизайну Вікторія Ткаченко. Вона розповіла: дівчата – першокурсниці, навчаються в закладі – півтора місяці.

«За період навчання вони не проявляли себе з такого боку, щоб ми побачили якісь прояви жорстокості чи агресії, як до підлітків, так до педагогічних працівників, до тварин. У них – позитивна характеристика. Ми чекаємо їх на навчання. У першу чергу чекаємо їхніх батьків і опікуна. Спочатку ми хочемо з перших вуст почути від цих дітей, що сталося, тому що ми знаємо так, як і ви – з соціальних мереж. Потім їм буде надані рекомендації по консультуванню у відповідних спеціалістів», - говорить вона.

У поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за статтею «Жорстоке поводження з тваринами». Про це повідомила речниця Нацполіції Сумщини Ельвіра Біганова.

«За допомогою громадськості ці дві неповнолітні, їх особи були встановлені, одна з них вже вчора була запрошена до Сумського відділу поліції, куди прийшла разом з батьками і давала свідчення. Вона зізналась в тому, що на тому відео зафільмована вона та її подруга. Подія відбувалась 11 жовтня в одному з сіл Сумського району, кошенята належали родині, в якої вони гостювали. На скільки мені відомо, дівчина так і досі не може пояснити причини свого вчинку. Її подруга вже сьогодні дає пояснення поліцейським. Також, поліціянти встановили особу третьої людини ,яка саме фільмувала весь процес на відео», - говорить вона.

Позицію самих дівчат чи їх представників нам поки що не вдалося. Ми залишаємо за ними або їх представниками право на пояснення їхньої позиції в нашому ефірі.

Кандидатка психологічних наук Вікторія Ратєєва розповіла, що могло стати причиною такого вчинку підлітків.

«Причини такої агресивної поведінки можуть бути різними: це можуть бути проблеми у родині, це може бравада у компанії, коли молода людина певним чином хоче якось себе показати , похизуватися і та агресія, яку вона проявляє до тварин, вона іноді може бути початком чогось важкого у майбутньому. Те, що людина зробила, вона має понести відповідальність, треба більше звернути увагу на совість, відчуття провини, бо моральні цінності мають бути у кожного», - розповідає вона.