На Сумщині розробляють програму розвитку доріг місцевого значення

18:00, 18 жов. 2019
 
На Сумщині розробляють програму розвитку доріг місцевого значення

В Сумській області мають затвердити програму розвитку автомобільних доріг місцевого значення на 2020-2023 роки. Одна з проблем, яку має вирішити програма – контроль за навантаженням. Згідно законодавства, максимальна вага машин, які можуть рухатися такими дорогами – 24 тони. Дорога на село Бездрик, що за 12 кілометрів від Сум. За інформацією управління інфраструктури Сумської облдержадміністрації, за два роки тут капітально відремонтували один кілометр 300 метрів за вісім мільйонів гривень. До Бездрицької об’єднаної територіальної громади входить іще три села: Токарі, Червона Діброва та Зацарне. Дороги вузькі, а тому, говорить голова Бездрицької ОТГ Олександр Маркін, перевантажені автомобілі впливають не тільки на дорогу, а й на будинки: 

«Завод продтоварів – це бюджетоутворююче підприємство для нашої громади. Ми ведемо перемовини з керівництвом заводу щодо зменшення до нормативних розмірів загрузки на вісь. Зимою цією запрошували інспекцію дорожню і було перевищення ваги порядку до 50 тон. Оштрафували цього перевізника але, нажаль, оці штрафні санкції і штраф який сплатили – 420 євро, він іде не в місцевий, не в обласний, а в держбюджет». 

Олександр Маркін показує один з знаків, які виготовила сільрада для попередження водіїв про обмеження ваги. Чому автомобілі для підприємства ідуть з перевищенням ваги більш ніж удвічі ми намагалися отримати коментар у керівниці заводу. Директорка Бездрицького заводу Юлія Манжелей говорити на камеру відмовилась, у розмові повідомила, що факт перегрузу був виявлений не на машині, яка належить заводу, а у перевізника. Заступник начальника обласного Управління Укртрансбезпеки Олександр Танченко говорить, що пересувних лабораторій для вимірювання авто у них три, але працює дві: 

«Інспекторами складено 221 акт про перевищенням транспортним засобом габаритно-вагових параметрів і нараховано за цими актами 39 815 євро оплати за дороги. На сьогодні нарахування проходить в євро, згідно ПКМУ № 779, сплачують по курсу НБУ у гривнях, тобто, сплачено на сьогодні 325 тис 93 грн». 

Чому дорога до Бездрика ремонтується частинами по 600 метрів на рік і на стільки це економічно обґрунтовано ми запитали у регіональної координаторки громадської ініціативи «COST УКРАЇНА" Ольги Нос. Організація займається питаннями ремонту доріг: 

«У нас є портал «COST», там ми аналітику надаємо, то вартість одного кілометру вона може бути і 13 і 24 млн грн. Залежить від того, що саме прописано у тендерній документації, у технічному завданні. Звісно, краще взяти 400 млн грн і зробити одну дорогу, але якщо на область виділяється загалом 500 млн грн або мільярд, то ми не можемо відремонтувати всього дві дороги в області, наприклад, і така ситуація по всій Україні. Є дорожній фонд і його не вистачає, щоб один раз узяти і зробити усі дороги по Україні від початку і до кінця. Тому ремонтують найбільш пошкоджені ділянки, ділянки на яких найбльш недоліків, які критичні». 

Це засідання щодо затвердження проекту програми розвитку доріг місцевого значення, яке відбулося 17 жовтня в Сумській облраді. Керівник проекту програми - начальник Управління інфраструктури облдержадміністрації Володимир Дудченко пояснює депутатам принцип розподілу коштів на ремонт доріг: 

«У нас 18 районів, в кожному районі є своя протяжність доріг місцевого значення. В залежності від протяжності, ми пропонуємо ділити ці кошти, що і передбачено проектом програми, починаючи з 2020 року. Орієнтований обсяг коштів на 2020 рік у нас вже є, відповідно до проекту бюджету на 2020 рік для Сумської області – 868 млн грн.» 

Депутати не прийняли проект програми, відправивши його на доопрацювання. Коли вона буде винесена в кінцевому варіанті для затвердження обласною сесією – поки не відомо. За інформацією начальника Управління інфраструктури облдержадміністрації Володимира Дудченка в Сумській області 5100 кілометрів доріг місцевого значення. На їх ремонт з держбюджету було виділено у минулому році – 457млн грн, в цьому році – 573 млн грн.