У центрі Сум містян тестували на ВІЛ-інфекцію

19:00, 18 жов. 2019
 
У центрі Сум містян тестували на ВІЛ-інфекцію

Сьогодні в Сумах у Покровському сквері анонімно тестували на ВІЛ-інфекцію. Влаштувала акцію громадська організація «Клуб Шанс». 

Двадцятирічний студент Максим вирішив пройти експрес-тест на ВІЛ, коли прогулювався сквером. До цього, каже такий аналіз не здавав.

"Стало цікаво, можливо і в мене є ця хвороба, а я про це навіть не здогадуюсь. Тим більше, що це безкоштовно і швидко, чому б ні", - говорить сумчанин Максим Чалий. 

"Життя буремне, оскільки я незаміжня, я вважаю слідкувати за здоров’ям треба частіше, і взагалі здоров’я – майбутнє нашої нації" , - каже сумчанка Злата Брязкун. 

Ну вважаю, що це не буде зайвим, тому що сьогодні таке життя. Ми недостатню увагу приділяємо своєму здоров’ю і не маємо такої можливості, а якщо вона є чого б нею не скористатися", - розповідає сумчанка Людмила Руденко. 

Анонімно та безкоштовно протестуватись на ВІЛ могли усі охочі, результат отримували протягом 15 хвилин.

"Це мобільна амбулаторія громадської організації, і власне всередині знаходяться два медичних працівника. У них є швидкі тести і вони беруть забори крові. Протягом 5-10 хвилин тест дає результат, або він позитивний, або негативний. Це робимо для того, щоб привернути увагу суспільства до проблеми ВІЛ-інфекції, і власне стимулювати людей відповідальніше ставитися до свого здоров’я", - каже виконавчий директор громадської організації «Клуб Шанс» Андрій Букін. 

"Центри первинної-медико санітарної допомоги, усі їхні амбулаторії забезпечені швидкими експрес-тестами. І сімейний лікар пропонує у маніпуляційному кабінеті пройти відповідну процедуру. Це абсолютно швидко, безболісно відбувається, приблизно так само як і в даній мобільній амбулаторії на сьогоднішньому заході", - розповідає заступник сумського міського голови Максим Галицький. 

Акція тривала дві години, за цей час перевірились на ВІЛ-інфекцію близько 50 сумчан.

За словами головного лікаря Обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань Тараса Злиденного, на Сумщині близько 1700 ВІЛ-інфікованих, 32 із них діти. У Сумах – близько 600, серед них 10 дітей.