Росія може оголосити звільнених українських моряків у розшук

11:22, 28 жов. 2019
 
Росія може оголосити звільнених українських моряків у розшук

Росія може оголосити звільнених українських моряків у розшук, серед яких уродженець Сумської області Богдан Небилиця.

Якщо справа дійде до заочного суду. Про це Суспільному повідомив адвокат Микола Полозов. За його словами, в Росії моряки лишаються у статусі обвинувачуваних, адже провадження проти них не закрили. Свідчити дистанційно, в режимі відеоконференції, вони права не мають.

«Вони мають туди поїхати. Або ж, якщо Росія ухвалить рішення проводити суд заочний, тоді обов’язкова умова — перебування підсудного за межами РФ або ж оголошення його в міжнародний розшук. Але є варіант, коли російська влада не передаватиме справу до суду, а може справу призупинити, що теж не дуже добре. Тому, що в такому разі зупиняється термін давності. І ніяких гарантій, що через 5-10 років ця справа не поновиться, і когось із моряків не захочуть затримати десь за межами України. Тому головне наше завдання — працювати над закриттям справи», — пояснив Полозов.

Нагадаємо, українські військові кораблі «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу» російські силовики захопили 25-го листопада 2018-го в районі Керченської протоки. У полоні опинилися 24 моряки. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону. У травні Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав полонених українців звільнити, а кораблі повернути Україні. Тоді Росія вимогу проігнорувала. 7-го вересня моряки разом із 11-ма українськими політв’язнями повернулися в Україну.
На фото українські моряки\ Офіс президента.

Нагадаємо, що 24 моряки та 11 політв’язнів повернулися з російського полону в україну 7 вересня. У полоні українські моряки провели 10 місяців.