У Сумах відзначають 75-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України

16:35, 28 жов. 2019
 
У Сумах відзначають 75-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України

Сімдесят п’яту річницю вигнання нацистських окупантів з України відзначають у Сумах. Заходи розпочалися о 10.00 з покладання квітів до пам’ятного знаку воїнам, загиблим у зоні АТО, могил «Мати-Батьківщина» і загиблих польських воїнів та меморіального комплексу «Вічна слава».

«Була розроблена ціла система знищення людей. Кожному командиру бригади німців давали вказівки: вбивати військовополонених, не годувати їх. Далі – старих, жінок і дітей, сказали, залишити тільки 9 мільйонів і перетворити їх в робочих рабів», - каже Павло Камнєв.

«Я – 35 року народження, тому так нечітко пам’ятаю, коли відступали німці, коли  ми ховалися десь у підвалах. Я дуже маленький був. Пам’ятаю, як літаки літали над селом, а ми в яр ховалися»,- розповідає Микола П’ятаченко.

Потім жителі міста вшанували загиблих біля пам’ятного знаку на місці розстрілу підпільників та пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів.

«У приміщенні восьмої школи був німецький концентраційний табір і розстрілювали військовополонених людей, якраз, скажімо, за нашим стадіоном. Під час будівництва житлового будинку були знайдені рештки цих людей. Вони перезахоронені на кладовищі, а на честь того, що це місце було досить трагічне в історії міста Суми, було встановлено меценатом Георгієм Церетелі цей пам’ятний знак»», - говорить Ніна Щербань.

«Моя прабабуся, коли все це відбувалося, вже була. Вона записана до учасників війни. Моя бабуся розповідала, що вони були у нас в селі, що багато хто помер у 40-х роках. Багато хто не пережив, багато хто хто пережив. Через наше село вони проходили, німці»,- розповідає Альона Теницька.

Також квіти поклали до пам’ятника Івану Кожедубу та Степану Супруну. Захід супроводжувався виступом військового оркестру.

Як повідомляє Український інститут національної пам’яті,  кількість військових і цивільних жертв Другої світової війни історики оцінюють у 8-10 мільйонів українців. 700 міст, 28 тисяч сіл, 16 тисяч підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів.