У Сумах мітингували приватні перевізники через борги влади за перевезення пільговиків

13:27, 31 жов. 2019
 
У Сумах мітингували приватні перевізники через борги влади за перевезення пільговиків

Приватні перевізники сьогодні мітингували на площі Незалежності у Сумах через те, що обласна влада недоплачує компенсацію за перевезення пільговиків. За нашими підрахунками на площі було 11 автобусів та близько тридцяти представників приватних підприємців, які працюють на міжміських маршрутах області. Тетяна Пікуза приватний перевізник з Лебедина. Пропонує взяти за приклад Полтавщину: 

«У сусідній Полтавській області це питання вирішується зовсім по-іншому. Там такі пасажири їздять по індивідуальних квитках, тобто, іменні квитки і звертаючись у органи соціального захисту їм компенсують належним чином даний проїзд пасажирський. А в нас все перекладено на плечі перевізників». 

Сергій Кононенко перевізник із Краснопільського району, розповідає про збитки, що має: 

«В мене заборгованість тільки по учасникам бойових дій – 160 тис грн., це 75% від суми, яку я перевіз. Ще додати до цієї суми 25% - ще 40 тисяч і я перевіз на 200 тис грн. тільки за цей період, які я втратив». 

Голова правління Асоціації автомобільних перевізників області Михайло Сіпун зачитує вимоги до керівництва облдержадміністрації: 

«Забезпечити погашення заборгованості за 2018-2019 роки органами соціального захисту населення Сумської ОДА за пільгове перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування. Термін виконання – листопад-грудень 2019 року». 

За словами начальника управління інфраструктури облдержадміністрації Володимира Дудченка, на сьогодні є трійка найбільших неплатників. У лідерах -  Суми: 

«Обласною програмою пільгових перевезень на міжміських внутрішньообласних маршрутах передбачено коштів в сумі сім млн 142 тис грн. На сьогоднішній день відшкодовано 70%  коштів. Є окремі бюджети, які ще до цього часу і не прийняли рішення про перерахування коштів. Найбільша заборгованість у нас по бюджету м. Суми. Загальна цифра по програмі складає два млн 50 тис грн. перераховано коштів в обсязі 668 тис грн.» 

За інформацією автостанцій протягом дев’яти місяців автобусники перевезли пільговиків більше ніж на 14 млн грн. Представники  перевізників зі своїми вимогами пішли до керівниці облдержадміністрації Ірини Купрейчик. За словами її речниці Ірини Мозгової, під час зустрічі з людьми виконувачка обов’язків голови обласної адміністрації  порадила їм звертатися до прем’єр-міністра за допомогою у фінансуванні, оскільки в місцевих громадах коштів для повного покриття заборгованості по пільговиках - немає. У Сумській міській раді на наше прохання розповісти, чому не розраховуються за перевезення пільговиків, відповіли – пишіть запит. Керівник Буринської ОТГ Володимир Писаний сказав: 

«На минулій сесії ми прийняли рішення, внесли зміни до програми і кошти, в принципі, ми заклали. При перевиконанні бюджету будуть винайдені кошти і всю заборгованість закриємо. Я думаю, що протягом місяця це питання вирішиться». 

Голова Андріяшівської громади Інна Дибчинська також телефоном сказала: 

«Медицина нам 50 тис грн повертає невикористаних і ми з цих коштів 35 тис грн перераховуємо на область. Буквально завтра-післязавтра це буде».