Студенти та викладачі СумДУ долучилися до написання диктанту національної єдності

16:56, 8 лис. 2019
 
Студенти та викладачі СумДУ долучилися до написання диктанту національної єдності

У Сумах писали диктант національної єдності. Присвячений він Дню української писемності та мови, який відзначають 9 листопада.

Близько 150 людей перевіряли знання української мови у Сумському державному університеті.

Ірина писатиме радіодиктант вдруге. Говорить: вчора завершила відвідувати мовні курси.

«Не хвилююся, оскільки це - перевірка мене самої для себе. Якщо будуть помилки, то я їх сприйму, запам’ятаю надалі, на все життя», - каже старший викладач кафедри прикладної екології Сумського держуніверситету Ірина Васькіна.

Карина навчається на перекладача. У попередні роки - писала диктанти у школі.

«Налаштована на перемогу. Те, що я все-таки напишу цей твір правильно, але куди ж без помилок. Буду докладати всіх зусиль, щоб написати цей твір правильно», - розповідає студентка Карина Турчин.

Цьогоріч радіодиктант відбувається з нововведеннями, говорить викладачка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету Наталя Прокопенко.

«Надсилати роботи ми будемо відразу після написання. Відправлятимемо фото на адресу «Українського радіо» - і через 15 хвилин буде оприлюднено текст диктанту на сайті «Українського радіо». Кожен зможе проаналізувати ті помилки, яких він припустився», - зазначає вона.

Зачитувати текст розпочали об 11.20.Твір під назвою «Від бересту – до цифри» писали протягом двадцяти хвилин. Диктував його педагог, теле- та радіоведучий, доцент Київського університету імені Бориса ГрінченкаОлександр Авраменко.

«Важким, не те що важким, а цікавим було перевірити знання щодо нового українського правопису. Порівняно з минулим роком для мене цей диктант був неважкий, а дуже цікавий», - говорить студент Артем Ющенко.

«Диктант середнього рівня складності. Читав пан Олександр досить зрозуміло. Навіть, мені здається, натякав на розділові знаки. Були пара слів, які, сьогодні пишуться за новими правописом, не так як за старим. Разом з тим ми знаємо, що можемо зберігати ще і старе, і нове написання використовувати. Є пара сумнівних таких моментів у написанні», - розповідає доцент кафедри журналістики та філології Сумського держуніверситету Інна Сипченко.

Цьогоріч всі охочі можуть взяти участь у конкурсі на найкращий твір. Його потрібно надіслати разом із текстом радіодиктанту до 10 листопада на адресу «Українського радіо» з поміткою: «твір».

Нагадаємо, минулого року до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності долучилося майже 33 000 учасників. 311 людей написали його без жодної помилки. Це стало рекордом. Цьогоріч захід проводили вдев’ятнадцяте.