Пам’ятник цукру у Сумах можуть знести

18:01, 12 лис. 2019
 
Пам’ятник цукру у Сумах можуть знести

Земля під пам’ятником «Цукру-рафінаду» в центрі Сум перебуває в оренді. Міська рада судиться з підприємцем, щоб анулювати цю угоду. Замість пам’ятника «Цукру» та контактного фонтану – наземно-підземний дитячо-розважальний центр та підземний перехід до вулиці Воскрсенської.  Такий проект задумав реалізувати у Покровському сквері підприємець, який орендує тут землю. Говорити на камеру чоловік та його представник відмовилися, проте показали креслення як може виглядати ця територія. Крім зазначеної ділянки в оренді підприємця була також земля, де зараз автостоянка біля центрального універмагу. Адреса її була Покровська площа, 10/1. Її у нього забрали. Говорить директор департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради Юрій Клименко

«Ця земельна ділянка, дійсно, передавалась в оренду ФОП під розміщення, здається, літнього майданчика і даний договір закінчився іще у 2010 році. Відповідно, було вилучено дану земельні ділянку з кадастровим номером з кадастру. Земельна ділянка по вулиці Покровській, 11 зараз знаходиться позов щодо розірвання договору та підписання актів прийому-передачі в суді». 

Якщо підприємці виграють суд у мерії, то згідно з проектом, який надав нам представник Кирила Строганова – Юрій Лемешко, знесуть пам’ятник Цукру і приберуть фонтан. Документи підприємцями розроблені 13 років тому. За планом зонування міста Суми, Покровський сквер відноситься до зони Р 3 – тобто рекреаційної зони загального користування, говорить головний архітектор Сумщини Олег Кривцов: 

«Перш ніж будувати, треба отримати вихідні дані - містобудівні умови та обмеження, а їх просто не можливо отримати, оскільки там містобудівною документацією не передбачено будівництво капітальної споруди. Там рекреаційна зона загального користування. Там можна розміщувати зелені насадження, лавочки, малі архітектурні форми і таке інше». 

Розгляд справи по суті щодо землі в Покровському сквері почнеться за місяць в Зарічному районному суді Сум - 12 грудня.