Чи було житло, яке купили за 2,6 млн грн дитбудинку сімейного типу у Косівщині, аварійним, з’ясовує прокуратура

13:13, 13 лис. 2019
 
Чи було житло, яке купили за 2,6 млн грн дитбудинку сімейного типу у Косівщині, аварійним, з’ясовує прокуратура

Косівщинському дитячому будинку сімейного типу придбають нове житло. Те, в якому вони мешкають нині, визнали аварійним.

Купили будинок у грудні 2018 року за кошти державного бюджету. Косівщинська сільська рада заплатила попередньому власнику понад 2,5 млн грн. За документами, тоді будинок був у належному технічному та санітарному стані. У ньому мешкає шість дітей та чоловік із дружиною. Сім’я заселилася сюди в березні. Тріщини в стінах помітили за три місяці.

«Страшно. Звісно страшно. І найбільше переживаєш за дітей. Тому що у нас є двоє дітей з інвалідністю, і з інтелектуальним порушенням. Діти не встигнуть навіть зрозуміти, що сталося. Це – найстрашніше», - каже батько-вихователь Володимир Іванов.

Ордер на цей будинок родина отримала у березні 2019 року. Побудований він наприкінці 90-х років. Загальна площа - понад 250 квадратних метрів. У жовтні цього року, розповіла Оксана Степаненко, що нині керує сільською радою, експерти визнали будинок аварійним.

«Визнаний буквально тиждень назад. Ми будемо звертатися до районної державної адміністрації з приводу виділення коштів на капітальний ремонт будівлі», - говорить вона.

У Сумській райдержадмінітрації сказали: збираються купити родині нове житло. Знову - за гроші державного бюджету. Поки пропонують сім’ї переїхати, розповів тимчасово виконуючий обов’язки  голови районної адміністрації Едуард Кучменко.

«Ми запропонували вже сімї Іванових переїхати або за місцем попереднього місця проживання в село Северинівку, або в село Хоружівка: в центр реабілітації дітей, які перебувають у важких життєвих умовах. Тобто є усна домовленість з обласним центром соціальних служб для дітей і молоді для того, що вони надали їм це приміщення для проживання. Вони там будуть проживати сімєю», - каже він.

Перший акт - про придатність будинку - складали у Сумській районній державній адміністрації.

Колишнім власником будинку був Анатолій Коренев. У червні минулого року приміщення разом із земельною ділянкою він продавав за 99 тис. доларів, що на той час дорівнювало 2 млн 590 тис. грн. За його словами, на той момент будинок був у задовільному стані і тріщин не мав.

"Будинок побудував колишній головний інженер управління капітального будівництва обладміністрації Палагута Геннадій Андрійович. Цей будинок він будував для себе, для своєї сім’ї. І щоб він щось неправильно запроектував і виконав, – це нонсенс. Ніяких тріщин не було до нашого виселення. Що потім виникло з будинком, я не можу сказати. Можливо, якісь ґрунтові води, якісь серйозні форс-мажори. Я не вірю, що будинок визнано аварійним. Це – якісь цікаві кулуарні ігри ідуть", - каже він.

З липня прокуратура перевіряє купівлю цього будинку. Вилучили документи про придбання приміщення та призначили експертизу, говорить заступник керівника місцевої прокуратури Сумської області Володимир Шилов.

"Експерту ми поставили кілька запитань. Одне стосується питання ціни: чи дійсно цей будинок вартував трьох мільйонів гривень. Інше питання – у якому стані продавався вказаний будинок на момент придбання його сільською радою та який стан його на сьогодні. Чи могли утворитися вказані ушкодження цього будинку за цей невеликий проміжок часу", - каже він.