Студенти-медики вдруге мітингували на площі Незалежності у Сумах

18:57, 13 лис. 2019
 
Студенти-медики вдруге мітингували на площі Незалежності у Сумах

Сьогодні вдруге за останній тиждень студенти-медики мітингували проти нової моделі інтернатури, яку у Міністерстві охорони здоров’я планують впровадити з 2020 року. Основна вимога – це відтермінування нової реформи, яка на їх думку не допрацьована.

На площі Незалежнсті зібралися близько сорока студентів Медичного інституту. Серед них Тарас Окунь. У наступному році він має закінчити навчання і мріє стати серцево-судинним хірургом.

"Ми зібрались тут сьогодні як і минулого разу для того, щоб висловити свій протест проти нової інтернатури, яку МОЗ хоче ввести з цього року. Хочуть вони ввести нам ще три роки інтернатури і три роки резидентури. Що таке резидентура, ні я не розумію, ні мої колеги студенти. І до того, ще хочуть додати до тих шести років, які ми вже відучилися з першого курсу, додати ще шість років", - розповідає студент Тарас Окунь. 

"Будуть такі результати, що ніхто не буде йти в медицину, тому що по тим умовам за якими ми вступали до вищого навчального закладу, ми мали право на вибір. Тобто після закінчення шостого курсу і шукати собі самі інтернатуру, куди ти хочеш піти. Чи це хірургія, чи педіатрія, чи ендокринологія і так далі. Але зараз все це під сумнівом, тому що хочуть зробити розподіл автоматичний по результатам Кроку", - каже студент Антон Остапенко. 

Студенти збирали підписи до своїх вимог. Листи планують надіслати президенту, прем’єр-міністру, до Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України.

"Можливо так вони звернуть увагу на нас. В усіх містах збирають підписи. Я знаю деякі міста вже відправили свої підписи. Ми збираємо і плануємо з дня на день уже теж відправити", - говорить студентка Діана Іщук.