На День Гідності у Сумах згадали героїв Майдану та загиблих на Донбасі

15:23, 21 лис. 2019
 
На День Гідності у Сумах згадали героїв Майдану та загиблих на Донбасі

Розпочалося вшанування з покладання квітів у сквері Героїв Небесної Сотні, де встановлений пам’ятник знак Героям Майдану. Поклавши квіти до пам’ятного знаку більшість присутніх рушили до Меморіалу пам’яті загиблим під час російської агресії на Центральному кладовищі. Для Сергія Савченка сьогодні не тільки День Гідності та Свободи, а й десантно-штурмових військ України. У 95 бригаді служив його син. Після загибелі Максима у бою під Лисичанськом в липні 2014-го, Сергій Савченко пішов служити в той же підрозділ. Говорить Сергій Савченко, батько загиблого АТОвця Максима Савченка

« Хто б нас не намагався зробити рабами, ми завжди билися за свою свободу. Тому це свято одне з найвеличніших для України і для кожного українця.  Жертви за свободу і незалежність не можна назвати марними. Це жертви в ім’я наших майбутніх поколінь. За Україну нам треба навчитись не помирати, а за Україну треба навчитись вбивати».

 З учасником Помаранчевої революції та Революції Гідності Віктором Бобиренком ми зустрілися після офіційної частини: 

«Я не ходжу на офіційні заходи, тому що на них можна зустріти і тих, хто був на Майдані і тих, хто майданівців ганяв. У мене немає жалю, що я був на обох Майданах. У мене тільки сум за тими хто загинув, хто віддав життя, але я впевнений, що це було не марно, тому що на їхній крові виховається тепер ціле покоління яке в решті-решт стане українцями, перестане бути хохлами чи малоросами." 

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року на київський майдан Незалежності вийшли перші протестувальники після того як уряд Миколи Азарова оголосив про призупинення процесу підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.  Так почалася Революція Гідності. Сьогодні ж у Сумах громадська організація «Справа громад» о 19:00 запрошує на майдан Незалежності усіх охочих, там відбудеться віче під назвою «Ми маємо гідність». Захід відбудеться у тринадцяти містах України: Одесі, Чернівцях, Черкасах, Миколаєві, Харкові, Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі, Херсоні, Тернополі, Івано-Франківську, Києві та Сумах.