Верхньосироватська громада судиться з геокадастром за землю під четверту чергу сміттєвого полігону для Сум

20:27, 22 лис. 2019
 
Верхньосироватська громада судиться з геокадастром за землю під четверту чергу сміттєвого полігону для Сум

Земля під будівництво третьої черги сміттєвого полігону для Сум оформлена. За потенційну територію четвертої черги йдуть суди. Про таке повідомив Суспільне в.о голови Верхньосироватської громади Олександр Старинський.

За інформацією, яку він нам надав листом, загалом йдеться про майже 30га у Великому Бобрику. У травні 2019 року рішенням сільської ради 7,4га передали в оренду КП «Сумижилкомсервіс». За 25га, з яких 22,5га планують віддати під четверту чергу, сільська рада судиться з геокадастром.

Анна Лемешенко, речниця Сумського окружного адмінсуду: "Сільська рада просить суд зобов’язати ГУ Держгеокадастру у Сумській області протягом трьох місяців із моменту набрання рішення законної сили здійснити формування земельної ділянки с/г призначення площею 25 га, яка не була передана у комунальну власність Верхньосироватської сільської ради на підставі ГУ Держгеокадастру в Сумській області від 6 грудня 2018 року. Також просить суд зобов’язати передати ділянку до комунальної власності Верхньосироватської сільської ради. Зараз витребуються докази для з’ясування обставин по справі, а також з’ясовується: чи перебуває вказана спірна ділянка у власності юридичних чи фізичних осіб".

Справу слухають з червня 2019 року. Наступне засідання заплановане на 26 листопада.

Ольга Гречка, речниця управління Держгеокадастру в області: "З аналізу наявної у нас інформації, предметом спору є земельна ділянка, яка відведена товариству «Енергетик-93», відповідно до рішення Великобобрицької сільської ради у 1993 році вд 9 квітня 1993 року, про що посвідчена державним актом на право користування. Рішенням Великобобрицької сільської ради у 1993 році земельні ділянки передані у приватну власність громадянам".

Два місяці тому, за інформацією державних реєстрів, садівниче товариство «Енергетик-93», члени якого отримували землю у власність, припинило своє існування.

За публічною кадастровою картою України, у спірної території не визначене цільове призначення, навколо приватні землі - для сільськогосподарського товарного виробництва.

Сміттєвий полігон, куди вивозять відходи з Сум, почав працювати у серпні 2007 року. Перший та другий його котловани заповнені.

1 листопада 2019 року речниця Держекоінспекції в області Наталія Ступач говорила, що території нині діючого полігону вистачить до лютого-березня 2020 року.