Підвищення тарифу на газ обговорили у Сумах

17:58, 27 лис. 2019
 
Підвищення тарифу на газ обговорили у Сумах

Тариф на послуги за розподіл природного газу на Сумщині може скласти 2 гривні 35 копійок проти чинних гривні 92. Такий результат відкритого обговорення, яке відбулося сьогодні в офісі Сумигаз на вулиці Лебединській. На обговорення прийшли працівники товариства,а також представники громадськості та обласної адміністрації, які надали свої пропозиції по структурі нового тарифу.

Перед початком обговорення біля будівлі Сумигазу зібралися люди у фірмовому одягу.

Сергій Лоза, працівник АТ «Сумигаз»:
"Бастуєм. – Чому? – Зарплату щоб повисили. Кто, допустим, недавно работает – мінімальна зарплата."

Олександр Березкун, працівники АТ «Сумигаз»: 
"Маленькі зарплати в нас.Підняти нам заробітну плату. Мінімалка. 4200 грязними, 3600 на руки. Відділ інспектування, підземна служба, ще відділів багато єсть, я всіх і не знаю, але всі відділи зібрались."

Зарплата – одна зі складових тарифу, говорять у фінансовій службі товариства, необхідність її підвищення – одна з причин, чому необхідно підвищити тариф. Саме в ці дні регуляторна компанія – це НКРЕКП – разом із Сумигазом має визначити остаточний розмір тарифа.

Світлана Рибальченко, директор фінансовий АТ «Сумигаз»: 
"Наш варіант і той розмір тарифу на розподіл, який ми вважаємо економічно обґрунтованим, складає 2 гривні 54 копійки, за розрахунком регулятора розмір їх тарифу – 1 грн 01 коп. на поточний момент, але він теж може змінитись, тому що він не затверджений. Розрахунок за розподіл за обсягами потужності – той, за яким розраховувався чинний тариф – він уже незаконний, тому що Україна переходить на розрахунок по тарифу на розподіл за замовленою потужністю. Останній раз тариф підніймався в 16 році, і основні статті в тарифі – це матеріали та інші послуги, вони не змінювалися з середини 15 року. Саме тому він глибоко збитковий і економічно необґрунтований."

Свої пропозиції, згідно з законом, має надати обласна державна адміністрація.

Сергій Луговий, директор департаменту енергоефективності та паливно-енергетичного комплексу Сумської облдержадміністрації:
"У нас є питання щодо самих тарифів. Це надвеликі нормативні втрати в газових мережах і відповідному обладнанні, які складають 32 мільйони кубів – це витрати газу на теплоенергетику дорівнюють дві Шостки і три Охтирки. Ми відпрацьовуємо питання з Сумигаз щодо зменшення відповідних витрат. З урахуванням наших пропозицій такий тариф буде складати не 2.54, а десь приблизно 2.35."

На обговорення газових тарифів подали свої пропозиції громадська рада при облдержадміністрації та партія «Укроп».

Олег Шестак, депутат Сумської облради: 
" «Укроп» пропонує: у вас є керівництво, є профспілка. Ми хочемо, щоб ви, прості представники робочих професій підписали з керівництвом «Сумигаз» документ, зрозумілий для всіх. Наприклад, робітнику з 3 з половиною до 8 тисяч підвищується заробітна плата."

Олексій Пархомчук, голова Громадської ради при Сумській облдержадміністрації: 
"Наша пропозиція була про те, що надати пояснення по 5 пунктах, і шостим пунктом виключити 400 мільйонів – це збитки, які зазнало АТ, розподілені на два роки, 800 з лишком мільйонів за два роки, бо ці збитки не підтверджені. Рядові представники Сумигаз зрозуміли позицію громадськості, активістів щодо того, щоб не перешкоджати зарплаті, а підтвердити ті видатки, які заплановані в проєкті тарифу."

Обговорення тривало кілька годин, за його результатами в НКРЕКП Сумигаз подаватиме тариф 2.35. Його розглянуть найближчим часом, підвищення відбудеться не раніше 20-го року.