У Сумах відкрили виставку двох народних майстрів

20:18, 7 лют. 2019
 
У Сумах відкрили виставку двох народних майстрів

Поєднання робіт двох майстрів. У Сумському художньому музеї представили виставку «Живі традиції нашого краю». У експозиції різьбярство та ткацтво від майстрів, уродженців Сумщини.
Понад 20 рушників і майже стільки ж різьблених робіт представили майстри на огляд відвідувачів. Рушники – Олена Петрової, вироби з дерева – Віталія Шума. На виставці авторів не було.


Ірина Яніна, членкиня Сумського осередку національної спілки майстрів народного мистецтва України, розповіла:


«В Олени Петрової мені дуже подобається, «Вазон життя». До речі, квітучий вазон – це символ квітучого дерева. Воно має трьох частинну композицію, це розгалуження гілок на ньому з квітами. Це свідчення про те, що рід український наш процвітає і примножується».


Окрім, квітів на рушниках вишиті тварини. Є й роботи із релігійною тематикою.


Валентина Коздровська, майстриня з витинанки й писанкарства, розповіла:


«Це одна із небагатьох дуже гарних майстрів, яка продовжує традиції Кролевецького ткацтва. Крім, того, що вона дотримується давніх традиції, вона їх зберігає. Цей майстер дуже творчій, вона вносить елементи, нові якісь композиційні знахідки».


Поруч із рушниками фігури вирізьблені з дерева. Одна із робіт Віталія Шума. Він створив її у 2011 році. Її назва «Софійка». Автор присвятив її своїй онуці.


Сергій Рибачок, друг Віталія Шума, розповів:


«Кожна робота – це якесь сакральне, таємниче оповідання. Ви дивитеся на роботу і розмірковуєте, вам цікаво роздивлятися деталі, навіть, в очі цим дерев’яним фігуркам подивитися, хоча їх насправді нема, але ви бачите, ви бачите навіть тканину на їхньому одязі, хоча це дерево».


Ігор Білевич, різьбяр, розповів:


«Тут кожна особиста робота, по-своєму цікава, бо це переживання, це почуття».


Цю експозиція у Сумському обласному художньому музеї імені Онацького можна побачити до початку березня.