Сумські патрульні фіксуватимуть перевищення швидкості за допомогою лазерного радару

17:50, 11 лют. 2019
 
Сумські патрульні фіксуватимуть перевищення швидкості за допомогою лазерного радару

Сумські патрульні з 11 лютого фіксуватимуть перевищення швидкості за допомогою лазерного приладу. З ранку на трасі «Суми-Полтава» встановили TruCAM –це радар, що автоматично вимірює швидкість, з якою рухаються машини. Восьма ранку, відрізок траси «Суми-Полтава» у районі села Верхня Сироватка. З середньою швидкістю 44 кілометри  рухалися автівки після того, як на ділянку приїхали патрульні з лазерним радаром.

Артур, водій: «На цій ділянці взагалі не можна їхати швидко, ви бачите, яка тут дорога?»

Пристрій дає можливість зафіксувати швидкість автомобіля, що наближається, на дистанції до двохсот метрів.

Сергій Білокур, патрульний поліцейський: Відеорежим,  допустима швидкість 50 км, і швидкість, яка вже буде порушенням – 73. Головне меню.  Щоб спрацював пристрій, треба лише нажати на курок пристрою і можна вимірювати»

Працюватимуть патрульні на трасі«Суми-Полтава» постійно від 19 до 95 кілометра дороги.

На сьогодні Сумщина має один лазерний вимірювач швидкості«TruCAM». Загалом на дорогах України працює 50 таких приладів

За підсумками сьогоднішнього рейду сумські патрульні склали протоколи на три автівки – TruCAM зафіксував  швидкість понад 70 кілометрів на годину. Всі три транспортні засоби зупинили у районі села Хухри Охтирського району. Нагадаю, перші TruCAMи з’явилися у 2010 році. Але тоді на них була відсутня необхідна дозвільна документація, тому їх використання призупинили. Сертифікат прилади отримали наприкінці серпня 2012-го. На українські дороги радари повернулись у жовтні минулого року, після повірки. За інформацією заступника начальника департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, з того часу за показниками, зафіксованими TruCAMами, склали понад 43 тисячі адмінматеріалів. Оцінити використання приладів  ми попросили адвоката Олексія Чубина.

Олексій Чубин, адвокат: «Зараз масово подають заперечення на протоколи,  адмінправопорушення. Хвиля така пішла .Таких рішень багато, безліч. Якщо є підстави і очевидні порушення  цих положень, інструкцій і порядків,які передбачають чітку процедуру проведення цих процесів фіксацій порушень, то звичайно приймають рішення на користь так званого правопорушника.   Має бути сертифікат відповідності, свідоцтво про повірку, це ті документи, які підтверджують органи стандартизації , метрології і сертифікації, що показники є достовірними»

Нагадаємо, перевищення швидкості більше як на 20 км від максимально допустимої , тягне за собою штраф у розмірі 255 грн, а перевищення допустимої швидкості на 50 км, карається штрафом у розмірі 510 грн.