Про інвестиції та підйом економіки регіону говорили на UA: СУМИ

Про інвестиції та підйом економіки регіону говорили на UA: СУМИ

4 бер. 2019

28 лютого у програмі #Звіти_наживо на UA: СУМИ у прямому ефірі звітував голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко. Це перший цьогорічний випуск загальнонаціонального проекту Суспільного Мовлення України та громадського руху “ЧЕСНО”.

Впродовж програми поговорили про ключові події на Сумщині минулого року, стратегію розвитку області, її залежність від політизації влади, підйом економіки регіону, залучення інвестицій, роботу великих підприємств, тенденції розвитку малого та середнього підприємництва.

Говорячи про інвестиції у промисловість Микола Клочко сказав:
“Через прикордонний статус нашої області інвестувати кошти в нашу промисловість не дуже хочуть. Є ентузіасти, які на це йдуть. Але більшість – це ті інвестори, які вже мають тут надійного партнера. Наприклад, ПАТ «Технологія» або «Гуала Клоджерс», або фармацевтичний «Кусум Фарм», який розширює своє виробництво, або цегельна Керамейя, яка відкриває нові потужності. А нові інвестори – вони радше йдуть до західної України”.

“Об’єктивно – на Сумщині немає проблем з вкладенням коштів в аграрну сферу. Ми спостерігаємо кожного року зростання врожаю зернових. Минулого року наша область була однією з найкращих в Україні. Щодо тваринництва, то в цей напрям буде вкладено близько 66 млн грн у 2019 році. І та ситуація, яка є, я назвав би її «боротьбою» за отримання права на оренду землі, вона також показує, що цей сектор є дуже привабливим. Але я категорично проти того, щоб Сумщина була виключно аграрною областю. Тому що додаткову вартість має створювати не лише аграрний сектор, але перш за все – промисловість. Тим більше, що Сумщина мала і має традиції в цьому,” — прокоментував голова Сумської ОДА інвестиції в аграрну сферу.

Під час програми також підняли тему ремонту приміщень Сумського обласного онкодиспансеру та закупівлі медичного обладнання. У лютому депутати обласної ради виділили 3 млн грн на ремонт поліклініки онкодиспансеру. Однак орієнтовна вартість робіт складає 10-11 мільйонів гривень. Додатково кошти розраховують отримати  у вигляді дофінансування з державного фонду регіонального розвитку.

Звертаючись до голови ОДА Миколи Клочка, голова постійної комісії Сумської обласної ради з питань бюджету Микола Березін запропонував адміністрації разом з обласною радою підготувати окреме засідання сесії обласної ради, де розглянути використання вільних залишків у містах, районах, ОТГ на вирішення актуальних проблем охорони здоров’я в області, зокрема направити кошти на ремонт і закупівлю обладнання для обласного онкодиспансеру.

Однозначної відповіді на таку пропозицію Микола Клочко не дав. Він зауважив, що запропонований Миколою Березіним механізм є спірним і знову підкреслив, що область має великі шанси отримати необхідне дофінансування:

“Там потрібні колосальні просто кошти і для того, щоб впроваджувати новітні методи лікування онкології, нам необхідна допомога держави. Самостійно, без державної допомоги ми не зможемо цього зробити”.

Щоб повністю закрити потребу Сумського обласного онкодиспанесру у ліках, обладнанні та ремонтні необхідно близько 200 мільйонів гривень. Бюджет закладу на цей рік – близько 56 мільйонів гривень, з них 50  піде на зарплати працівникам та комунальні платежі.

Повний випуск програми #Звіти_наживо можна переглянути на сторінці UA: СУМИ у Facebook.