Щодо звинувачень голови Сумської обласної ради

Щодо звинувачень голови Сумської обласної ради

10 лют. 2023

30 січня 2023 року Сумська обласна рада опублікувала матеріал, де закликала журналістів Суспільного «спростувати неправдиві відомості, поширені 27 січня 2023 року стосовно голови Сумської обласної ради Федорченка Віктора Михайловича». Йдеться про те, що Суспільне Новини, начебто, оприлюднили інформацію про проведення обшуків співробітниками Служби безпеки України у голови Сумської обласної ради, — це не відповідає дійсності.

Команда Суспільне Суми дійсно висвітлювала роботу Служби безпеки України 27 січня 2023 року. На сайті Суспільне Новини була розміщена публікація, у якій вказана лише адреса місця проведення обшуків, без згадування деталей, прізвищ або посад — згідно зі стандартами журналістики, у повній відповідності до вимог чинного законодавства. Відтак, звинувачення Сумської обласної ради є безпідставними і завдають шкоди репутації Суспільного та його співробітників. 

3 лютого 2023 року ми звернулися до Сумської обласної ради з вимогою публічно спростувати необґрунтовані звинувачення або надати докази того, що на сайті Суспільне Новини була поширена недостовірна інформація стосовно голови Сумської обласної ради. Відповіді наша редакція не отримала.

Крім цього, 9 лютого 2023 року в інтерв’ю одному із сумських ЗМІ під час обговорення теми обшуків на вулиці Берестовській у місті Суми голова Сумської обласної ради заявив, що головний редактор Суспільне Суми Андрій Крамченков приналежний до однієї з політичних партій, а саме є членом «команди ЄС». 

Ця інформація є неправдивою. Андрій Крамченков не має жодного стосунку до згаданої чи будь-якої іншої політичної партії, а Суспільне Мовлення — незалежне та політично незаангажоване медіа, що засвідчують численні моніторинги.

Наша редакція вимагає від Сумської обласної ради та її голови публічного спростування поширеної інформації про недотримання стандартів у новині Суспільного та вибачення за звинувачення у політичній заангажованості членів нашої команди.