8-й Donbas Media Forum — Суспільне на найбільшій медіаконференції осені

8-й Donbas Media Forum — Суспільне на найбільшій медіаконференції осені

7 лис. 2023

10-11 листопада в Києві відбудеться 8-й Donbas Media Forum — щорічна конференція, яка збирає журналістів і медіаменеджерів України та світу. Суспільне Мовлення традиційно виступить інформаційним партнером заходу.  

Днями організатори опублікували програму форуму. Цього року фокусною темою Форуму є вивчення трансформацій, які переживає українська медійна спільнота через повномасштабне вторгнення. Медіаконференція відбудеться в офлайн-форматі з прямою трансляцією головної сцени. 

Читайте також: Представники Суспільного — про досвід оцінювання на міжнародному конкурсі «Приз Європа 2023»

10 листопада

10 листопада під час відкриття форуму голова правління Суспільного Микола Чернотицький о 10:30 візьме участь у ключовій панельній дискусії «Трансформація, перетворення, перемога: роль медіа та інфлюєнсерів». Учасники обговорять  посилення ролі медіа після повномасштабного вторгнення, особливості джерел інформування населення та міжнародних інформагенцій про перебіг воєнних дій. А також те, як  трансформації медіасередовища допоможуть відновленню інфополя після української перемоги. 

О 12:30 ведучий нацмарафону «Єдині новини» й токшоу «Новий відлік» на Суспільному Андрій Діхтяренко долучиться до панельної дискусії «Етика та війна», де обговорюватимуть  новий закон про медіа, закладені там принципи регулювання та механізми співрегулювання журналістської діяльності;  відповідальність та готовність  журналістів до співпраці. О 14:15 Андрій Діхтяренко модеруватиме дискусію, учасники якої поділяться думками, як опиратися  ворожій  пропаганді. Зокрема,  про те, як, про що, для чого та якою мовою розмовляти з громадянами в окупації.

О 12:30 (зала 2) голова наглядової ради Суспільного Мовлення  Світлана Остапа візьме участь у дискусії «Безпека журналістів під час війни: фізичний, юридичний, цифровий виміри»(за підтримки проєкту Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні»). Головний фокус цієї панелі — презентація дослідження щодо небезпек для українських журналістів: йтиметься як  про безпосередні загрози  здоров’ю та життю, так і про загрози  судових позовів через професійну діяльність та цифрові загрози. 

О 18:00 ведуча регіонального марафону «Суспільне. Спротив» та  проєкту «Кримське питання» Олеся Вакуленко візьме участь у панельній дискусії «Перший день після деокупації: журналістика та інформування». У фокусі — підготовка та повернення влади і журналістів до наразі окупованих українських міст; розробка чіткого алгоритму, який збалансує право медіа на всебічне висвітлення подій на деокупованих територіях.  

Читайте також: Суспільне отримало 250 заявок на навчання мультимедійної журналістики

11 листопада

О 10:00 директор департаменту моніторингу контенту та стандартів мовлення Суспільного Федір Скрипник виступить у ключовій дискусії другого дня (11 листопада ) Donbas Media Forum — «Після «Єдиних новин»На що очікувати суспільству?». Спікери висловлять свої думки щодо доцільності продовження або ж припинення його трансляції та що чекатиме українське медіаполе після його завершення?

О 14:00 продюсер Суспільне Харків В’ячеслав Мавричев разом з колегами медійниками обговорить важливість регіональної журналістики. Йтиметься також про формати співпраці та способи стати міжнародними голосами України.

О 14:00 (зала 4) головна редакторка Суспільне Новини Христина Гаврилюк долучиться до розмови «Телеграм vs медіа. Боротьба за факти, гроші та увагу аудиторії», організованої у партнерстві з «Інститутом Масової Інформації». Йтиметься про боротьбу за глядача\читача між  анонімними телеграм-каналами, які з початком повномасштабного вторгнення  здобули величезну аудиторію та легальними медіаресурсами. 

Про те, як медіакомпаніям адаптувати бізнес-модель і продовжувати працювати, зберігаючи при цьому якість новин, о 16:35 розповідатиме член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за напрям операційної діяльності, Родіон Кочубей під час дискусії від Міжнародної недержавної організації «Репортери без кордонів» —   «Стійкість українських ЗМІ у воєнний час: як адаптувати бізнес-модель?».

Читайте також: Радіо Культура повертається до цілодобового мовлення

Кінопокази від Суспільного Мовлення

У межах  8-го Donbas Media Forum відбудуться кінопокази від Суспільного. 10 листопада о 12:00 учасникам медіаконференції запропонують до перегляду кілька епізодів документальних проєктів «Позиція Україна» і «Голоси Донбасу».

О 12:25 запланований допрем’єрний показ неігрового фільму «Кльон» —  це нова серія від команди розслідувачів Суспільного. Журналісти встановили особу  російського офіцера, який стояв за воєнним злочином у Ягідному на Чернігівщині. Матеріали передані слідству. В документальному детективі відкриваються особливості пошуків воєнних злочинців, тонкощі роботи під легендою та на що готові йти російські офіцери, аби уникнути відповідальності за воєнні злочини. 

У другий день форуму, 11 листопада, о 15:25 покажуть документальний фільм «Зруйновані Мости» — стрічку про життя людей на кордоні з росією. Про свідомий вибір, про руйнування пропагандистських наративів на кшталт «один народ», «ми же браття». В основі сюжету – зруйнований міст,  як символ того, що прощення не буде, зв’язки зруйновані на віки.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Довідково

ГО DII-Ukraine (раніше — Донецький Інститут Інформації) — організатор щорічного Donbas Media Forum. Працює за напрямами інформаційної реінтеграції, протистояння інформаційній агресії та розвитку незалежного медіасередовища в Україні.