«Журналістика обрала мене сама», —  головна редакторка Суспільне Суми Катерина Гладенко

«Журналістика обрала мене сама», — головна редакторка Суспільне Суми Катерина Гладенко

23 лют. 2024

Катерина Гладенко працює на Суспільне Суми вже багато років. Глядачі часто впізнають її як ведучу новин, а від 1 лютого вона стала головною редакторкою Суспільне Суми, замінивши на цій посаді Андрія Крамченкова. Після реорганізації філій Суспільного в регіональні хаби, головного редактора Суспільне Суми призначає шеф-редактор північно-східного хабу Суспільного.
Ми розпитали Катерину Гладенко про її досвід у журналістиці, про плани на новій посаді та як планує розвивати платформи Суспільного на Сумщині.



Як давно працюєте на Суспільному? Чи весь цей час у новинах?

Я прийшла працювати на Суспільне, колишню обласну телерадікомпанію, редакторкою сайту 13 років тому. Через рік був «декрет», і повернулась я вже у новинний відділ влітку 2015 року. Тоді в нас кожен журналіст самостійно публікував свій текст на сайт, тож робота редактора сайту не була потрібна. Так я стала «польовим» кореспондентом. Ще приблизно за рік — випусковою та ведучою новинних випусків. Вже не злічити кількість зйомок та історій, брифінгів, сесій та засідань, які мені довелося відвідати за цей час. Мабуть, журналістика обрала мене сама, бо зі школи мріяла стати вчителем.  Відповідно, вступила до педагогічного університету на спеціальність «Історія та правознавство». Потім закінчила магістратуру «Управління навчальним закладом», але місць у школах міста не було, а знайомі запропонували спробувати себе редактором сайту. Тоді, одразу після університету, мені здавалося, що робота журналіста — це щось фантастичне, але вже за два роки роботи у новинному відділі в мене повірило керівництво, і я стала заступницею головного редактора. Чи було складно? Звісно, так, але ця робота захоплює і вже точно не дасть нудьгувати.

Читайте також: «Крим: 10 років окупації»: де дивитися на Суспільному

Що у цій професії подобається найбільше, а що є найскладнішим?

— Найбільше подобається, звісно, це спілкування з неймовірними людьми, які і надихають працювати і робити все залежне від журналіста, аби суспільство змінювалось на краще. А ще — це маса нових вражень, круговерть інформації, коли є необхідність бути в курсі всього, що відбувається навколо. Найскладніше працювати стало під час повномасштабної війни, бо кількість людського горя, яке доводиться пропускати через себе, величезна. Одна із останніх зйомок, яку я пам’ятатиму все життя — коли ми приїхали до села Пожня, де напередодні загинув 15-річний хлопчик, який жив разом з дідусем. Ми зайшли до кімнати, де на ковдрі ще залишалася затерта кров дитини. Дідусь хотів поділитися своїм горем, бо онук фактично помер на його руках. Нам залишалося тільки слухати і знімати. Я однією рукою тримала мікрофон, а іншою знімала на телефон. Плакали всі, хто слухав історію вбитого горем дідуся, і я теж. Руки були зайняті, тож сльози просто текли по щоках. Це мільйонна частинка людського горя, яке нині відбувається на кордонах Сумщини і наше завдання, аби про нашу область, де кордон з росією понад 560 км, знали якомога більше людей.

Суспільне Суми наразі має найбільшу аудиторію серед місцевих медіа регіону. У чому історія успіху, на вашу думку?

— Секрет простий — довіра. Довіра нашої аудиторії до тієї інформації, яку ми публікуємо. Ця надійність нашого медіа виникла не зараз — вона формувалась роками. Нас можна критикувати за будь-що, бо всі ми люди і можемо допускати помилки, але точно не можна звинуватити в маніпуляціях, перекручуванні фактів чи замовчуванні якихось тем.

Які новинні теми наразі найбільш популярні у вашої аудиторії? Чи можна сказати, що люди втомилися від війни, і новини про війну менше переглядають?

На Сумщині важко «втомитися» від війни, бо обстріли прикордоння відбуваються щоденно: щоденно хтось втрачає житло, гинуть люди. Тож, трагедії, які досить часто стаються на Сумщині, традиційно мають резонанс серед наших читачів та глядачів. Найбільше переглядів минулого року на нашому ютубі набрали відео роботи інженерних підрозділів на Сумщині.

Прикута увага всіх і до тих наших захисників та цивільних, яких вдається повернути з полону. Але попри болісні новини, людям відгукуються і теплі історії, які знаходять наші журналісти.

Що у планах команди Суспільне Суми на найближчий час? 

Вже на цьому тижні — друга річниця повномасштабної війни, до цієї дати ми запланували серію матеріалів про те, як змінилась робота різних служб та життя людей у громадах за ці два роки. Ще є кілька задумів, тож, сподіваюсь, все складеться впродовж року.

Суспільне Суми тепер складова північно-східного хабу Суспільного, спеціалізація якого — розслідування воєнних злочинів. Як команда працюватиме у цьому напрямку?

Ми фактично щотижня фіксуємо нові воєнні злочини російських військових, які вони вчиняють проти мирного населення. Наше завдання зараз — знімати та публікувати всі ці факти, аби реальність ніколи не була викривлена. А після нашої перемоги, думаю, ми систематизуємо всю шкоду, яку нанесли області російські військові. 

Читайте також: Документальний проєкт «Стихії війни» — 24 лютого прем’єра на Суспільному

Як посилили команду регіональні спецкори в Охтирці та Ямполі? 

Наших спецкорів Андрія Міхєєва та Олександра Соломка ми прийняли на роботу за кілька тижнів до початку повномасштабної війни. Тож, коли не було можливості виїхати з міста, саме вони стали тими, хто першими передавали всю інформацію. Андрій Міхєєв з Охтирки нам надсилав унікальні кадри з розбору завалів військової частини та бомбардування ТЕЦ. Це була чи не єдина можливість отримати відео з міста в облозі, яке піддавалось постійним обстрілам.

Олександр Соломко зараз працює фактично нашим воєнкором на півночі області, куди доїхати нам із Сум дуже далеко (200-250 км в один бік), а громади обстрілюються рф щоденно. Тому дуже сподіваюся, що заплановане розширення гіперлокальної мережі в нашій області дозволить нам покрити й інші громади, куди поки доводиться їздити із Сум.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Суспільне у Сумській області — це телеканал Суспільне Суми та Українське Радіо Суми.    Суспільне Суми

Дивитись і слухати Суспільне Суми та Українське Радіо Суми онлайн можна на сайті

Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

  Суспільне│Новини

  телеграм-каналі; 

  фейсбук-сторінці

  інстаграм-сторінці; 

  ютуб-каналі; 

  вайбер-каналі.