На телеканалі UA: СУМИ вже 10 років виходять новини, перекладені жестовою мовою

На телеканалі UA: СУМИ вже 10 років виходять новини, перекладені жестовою мовою

1 вер. 2021

1 вересня виповнюється 10 років, як на телеканалі UA: СУМИ почали перекладати новини жестовою мовою. Переклад інформаційних випусків для людей, які не чують, здійснювали перекладачки жестовою мовою Ніна Островська та Надія Удовенко.

Ми розпитали Ніну Островську про важливість такого перекладу і про те, наскільки сучасна медіасфера комфортна для людей із порушенням слуху.

Ніна Островська почала практикувати переклад жестовою мовою ще в дитинстві для свого батька. Згодом закінчила Університет Драгоманова та стала дипломованою перекладачкою. Вона постійно працює над підвищенням своєї кваліфікації, адже жестова мова, як і інші, постійно змінюється. З`являються нові слова і нові жести – наприклад «фейсбук, коронавірус, нокдаун».

«Для людини, яка не чує, новини з перекладом жестовою мовою, – це новини її рідною мовою. Такий переклад не можна замінити текстовим рядком. По-перше, тому що людина може не знати написання всіх слів. По-друге, концентруватись на тексті і одночасно дивитися відео досить важко», – говорить Ніна Островська.

«Останнім часом інформаційна сфера стала більше орієнтована на людей з порушенням слуху. Якщо порівняти ситуацію 10 років тому і зараз, то 10 років тому люди з порушенням слуху були в інформаційній ізоляції. Зараз з`являються організації, асоціації, які популяризують переклад жестовою мовою, проводять масові заходи з таким перекладом. Але все одно багато контенту, зокрема на телебаченні, не перекладається. Люди, які не чують залюбки дивилися б фільми та інші програми, які зараз транслюються без перекладу жестовою мовою», – розповідає перекладачка.

Випуски новин з перекладом жестовою мовою на телеканалі UA: СУМИ можна дивитися наживо щобудня о 19:00

Нагадаємо, UA: СУМИ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. 

Оперативні новини Сумської області шукайте на діджитал-платформах: