Сумський проєкт «Під прицілом» став лідером за кількістю переглядів серед аналогічних програм інших регіонів

Сумський проєкт «Під прицілом» став лідером за кількістю переглядів серед аналогічних програм інших регіонів

15 гру. 2021

Перша та друга серії нового сезону сумського проєкту «Під прицілом» набрали найбільше переглядів серед опублікованих журналістських розслідувань Суспільного у регіонах, ­– повідомляє видання «Детектор медіа».

Випуски розповідають про виведення прибутків, незаконний продаж майна та боргів по зарплатні в акціонерному товаристві «Сумське НВО». Прем’єра матеріалу була у травні цього року.

В цілому така кількість переглядів (станом на третє грудня перша частина розслідування набрала майже 21 тисячу, а друга — понад 15 тисяч) відображає якість матеріалу сумської журналістки-розслідувачки Олени Адаменко. Адже відео виявилося збалансованим і за формою, і за змістом, – пише «Детектор медіа».



Телевізійна картинка відверто порадувала, – зазначає видання. Тут тобі і візуально привабливі титри, і гідна операторська робота, та й стендапи авторки змістовні та логічні. Те ж саме можна сказати і про зміст розслідування. У першій частині, де зайшлося про невтішне сьогодення акціонерного товариства «Сумське НВО», авторка розповіла і про історію підприємства, і про його нинішніх очільників, і як керівництво співпрацювало, а потім судилося з російським олігархом Костянтином Григоришиним, який раніше був співвласником. Нині ж завод, за словами авторів матеріалу, винен своїм працівникам купу грошей, при цьому виводячи прибутки через посередників.

Побудова матеріалу про актуальну як для працівників НВО, так і для решти небайдужих сумчан проблему виглядає логічною і доволі повною. Автори розслідування наводять пряму мову одного з працівників, який скаржиться на хронічну невиплату зарплатні, а ще дають синхрон колишнього акціонера підприємства, якому володіння акціями так і не принесло прибутку. Згадуючи протести працівників заводу, представники проєкту «Під прицілом» наводять слова адвоката, який представляє інтереси цих людей. Юрист говорить, що «Сумське НВО» — один із «лідерів» у країні за зарплатними боргами. Хоча на підтвердження слів правника хотілося б побачити документи або посилання.

 

Добре попрацювали автори розслідування з джерелами інформації. Тут і пряма мова учасників суперечки, і посилання на рішення судів, і цитати провідних українських ЗМІ. Дотриманий і баланс думок: слово мають як працівники заводу, які скаржаться на невиплату зарплатні, так і колишні та нинішні керівники. На завершення першої частини матеріалу автори розповідають, що колишньому керівникові заводу оголосили підозру щодо невиплати зарплатні.

У другій частині Олена Адаменко з колегами детально розповідає про інший «гріх» АТ «Сумське НВО» — продаж відомчого готелю, на який було накладено арешт, за зниженою ціною та ще й людині, пов’язаній з керівником підприємства Володимиром Лук’яненком. Автори розслідування і тут не мають проблем ані з хронологією викладення матеріалу, ані з балансом думок: право на коментар дали усім, так чи інакше причетним до оборудки.

Нагадаємо, конкурс проєктів «Створюй із Суспільним. Розслідування» стартував 1 грудня 2020 року. Переможців визначили 1 лютого цього року. Розслідування мало бути на одну із запропонованих тем: медицина, освіта, бюджети, цифрова безпека громадян, корупційні зв’язки посадовців, захист прав та свобод громадян, екологічна безпека.

У підсумку обрали шість ідей-переможців, які взялися втілювати журналісти Волинської, Львівської, Рівненської, Миколаївської, Сумської та Черкаської областей.

– Відбір був надзвичайно конкурентним, обирати було важко, і це був вибір між сильними й дуже сильними проєктами, — говорила тоді членкиня журі, шефредакторка творчого об’єднання розслідувань Суспільного Інна Білецька.

За матеріалами  «Детектор медіа».