«Новини 一 це командний спорт», – шеф-редактор новин Суспільне Суми Андрій Крамченков

«Новини 一 це командний спорт», – шеф-редактор новин Суспільне Суми Андрій Крамченков

4 лют. 2022

Від 1 лютого шеф-редактором новин Суспільного мовника Сумщини працює Андрій Крамченков. Як науковець зацікавився журналістикою, яким був його шлях у новій професії та які цілі ставить перед собою вже на Суспільне Суми 一 в інтерв’ю розповідає новий керівник новин мовника.

 Як стався перехід від науки до журналістики?

    Він був дуже поступовим. Насправді я ще в аспірантурі мав хобі 一 працював редактором сайту про бокс. Перекладав новини з англомовних джерел та писав власну аналітику. Потім була робота в ГО «Бюро аналізу політики», де ми робили розслідування та публікували їх на сайті організації. Десь із 2019 року почав співпрацювати із виданням SumyToday, де я вже прямо займався новинами. Далі долучався до продакшну, який виготовляє для Суспільного програму журналістських розслідувань «Під прицілом».

Тобто новини – не нове для вас?

一 Так, новини 一 знайома для мене сфера. Я розумію, що можна називати новиною, яким стандартам має відповідати новина. З відеоновинами раніше не працював, цей формат для мене новий. Про вакансію на Суспільному дізнався саме тоді, коли задумувався над зміною виду діяльності. Деякий час я обдумав цю можливість і вирішив спробувати.

Ви готові виготовляти новини за стандартами Суспільного?

一 А чим стандарти Суспільного відрізняються від стандартів журналістики в цілому? Це стандарт професії, просто більшість ЗМІ їх не дотримуються, і суспільство вже звикло до цього, на жаль.

Що прагнете реалізувати на посаді шеф-редаткора?

一 Моє завдання 一 побудувати сильну команду, яка працюватиме незалежно від того, чи я поїхав з міста, змінив роботу чи в мене втрапив метеорит (сміється Авт). Щоб кожен журналіст міг працювати самостійно, брати на себе відповідальність і, за потреби, замінити шеф-редактора. Новини 一 це командний спорт. Також хотілося б підвищити оперативність новин.

Якими будуть перші кроки?

一 Спершу буду знайомитися з командою та з виробничими процесами. Подивлюся, що працює добре, де можна повчитися, що поліпшити, аби команда новин стала більш творчою, більш самостійною, такою, що горить своєю роботою. Збираюсь дослідити це все, як вчений, а потім вже сформувати свої пропозиції.

То наукова робота все ж залишається?

一З наукою розпрощатись неможливо. Мій керівник Віталій Леонідович Денисенко казав: «Якщо ти думаєш, що можеш кинути фізику, то це так не працює». Фізика завжди повертається. Можу ще процитувати Чехова: «Медицина 一 це моя законна дружина, а література 一 моя коханка».

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

У Сумській області — це телеканал UA: СУМИ та Українське радіо Суми. Дивитись і слухати Суспільне онлайн можна на сайті мовника. 

Оперативні новини від Суспільне Суми шукайте на діджитал-платформах:  

  Суспільне│Новини

  фейсбук-сторінці

  інстаграм-сторінці; 

  ютуб-каналі; 

  телеграм-каналі; 

  вайбер-каналі.