UA:СУМИ про роботу над проектом “Виборчий округ”

UA:СУМИ про роботу над проектом “Виборчий округ”

14 січ. 2019

Філії Суспільного продовжують працювати над проектом  “Виборчий округ”. Зйомки нових випусків програми "Виборчий округ" триватимуть у 2019 році в періоди, коли депутати працюватимуть в округах.

Протягом 3 місяців зйомок цього суспільно-політичного проекту журналісти Суспільного сконтактували та запросили до ефірів 267 депутатів. Ще 156 депутатів не вдалося запросити на ефір, оскільки фракції БПП "Солідарність" і Радикальної партії Олега Ляшка не надали розподіл депутатів-списочників за регіонами. Наразі 75 програм уже вийшли в ефір.

"Проект "Виборчий округ" встановлює абсолютно нові засади роботи політиків з медіа, до яких не всі депутати були готові. Багато з них вимагали від Суспільного "20 хвилин ефіру", але далеко не всі хотіли реально звітувати, а не просто виголошувати лозунги. Формат програми вимагає чітких відповідей на запитання громадськості й експертів. Депутат має змогу висловитися, але і зобов’язаний відповісти на усі, навіть незручні, питання. Ми вдячні тим депутатам, котрі погодилися, прийшли і відповідально підготувалися до ефірів", — каже член правління ПАТ "НСТУ" Микола Чернотицький, відповідальний за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури.


“Виборчий округ” на UA:СУМИ стартував з інтерв‘ю Олександра Сугоняки (БПП) у другій програмі участь узяв Олег Медуниця (Народний фронт). Як зазначає команда Сумської філії, це ті нардепи, з якими було просто домовитися — вони були готові до співпраці й одразу відгукнулись.

Загалом запрошували до співпраці 8 нардепів (6 мажоритарників та 2 списочники). Від самого початку проекту, спілкуючись із прес-службами та самими депутатами, телевізійники відчули, що депутати здебільшого хочуть розказувати лише про свої виконані обіцянки, авторитетність, впливовість, вирішення ними певних питань на округах. Натомість говорити про обіцяне та незроблене, відповідати на незручні питання від журналістів, експертів, політичних опонентів та виборців не завжди готові.. Відтак, в ефір UA: СУМИ поки вийшли тільки дві програми.

Досі узгоджують точні дати записів одразу з чотирма народними депутатами. Вони не відмовляються від участі, навпаки, декларують готовність до співпраці, але, разом з тим, дати змінюються, переносяться через низку причин, пов‘язаних із завантаженістю парламентарів. Це мажоритарники Микола Лаврик (БПП), Ігор Молоток (Група “Воля народу”), Микола Деркач (позафракційний ), а також закріплений за регіоном від “Народного фронту” депутат-списочник Владислав Данілін.

Ще від одного нардепа-списочника, Олександра Нечаєва (Опоблок), UA: СУМИ не отримали жодної відповіді ані на письмові запити, ані на телефонні дзвінки.

Саме процес організації записів з нардепами виявився найбільшою складністю у роботі над проектом, зазначила команда UA: СУМИ.

“«Виборчий округ» — це проект, який не є піар-трибуною для нардепів.
З одного боку — це можливість для громадськості поставити питання тим, кого вони обирали. З іншого — новий формат звітів народних депутатів, з детальним аналізом фактажу про зроблене/проголосоване/задеклароване. Від статистики присутності на сесіях ВР до законотворчої активності. Команда “Виборчого округу” дуже ретельно готується до інтерв‘ю, “вода” і гасломовлення  не проходять. Тож це ще і своєрідний виклик для нардепів на предмет компетентності й “зануреності” у свою роботу”, — каже продюсерка UA: СУМИ Оксана Кириленко.


Виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Марія Фрей зазначає, що супутнім завданням цього проекту є розвиток регіональної політичної журналістики, адже в процесі пошуку регіональні мовники Суспільного аналізують, хто і як може робити подібні програми в регіонах. "Ми підвищуємо "планку", залучаємо і навчаємо нові кадри", — наголошує Марія Фрей.