На містобудівній раді Сум затвердили проєкт забудови нового мікрорайону «Еспланада»

19:12, 6 сер. 2019
 
На містобудівній раді Сум затвердили проєкт забудови нового мікрорайону «Еспланада»

Затвердили план «Еспланади». Сьогодні містобудівна рада більшістю голосів проголосувала за проєкт детального плану території «Еспланади» - нового мікрорайону Сум, який зводять між вулицями Харківська, Івана Сірка та проспектом Лушпи.

Тепер документ, з урахуванням, зауважень архітекторів, мають затвердити на виконкомі. Протягом проєктування цього мікрорайону та зведення перших черг найбільше нарікань було на брак соціальної інфраструктури. Автор проєкту «Еспланади» Олександр Біленко сказав: 

« Школа в нас по завданню на проєктування на 1000 місць, запроєктована школа на 1080 місць. Далі в завданні на проєктування було записано амбулаторно-поліклінічний підрозділ для дорослих. У нас тут є дитяча поліклініка, та проєктується поліклініка для дорослих на 150 відвідин. Крім цього, у вбудовано-прибудованій частині проєктується центр сімейної медицини». 

Член містобудівної ради Сум архітектор Віктор Шахов говорить: 

«Оцей дитсадок на 24 сотках – не поміститься, треба два. Тобто, оцієї дільниці не вистачає. В державних будівельних нормах чітко написано скільки майданчиків для дорослих, для дітей, для паркінгу, для велосипедів, для сміття, нічого в цьому детальному плані немає». 

19 із 22 присутніх членів підтримали проєкт, по одному – не голосували, утримались та проти.  «Еспланаду» планують зводити у 5 етапів. Детальний план території затвердили за умов, які озвучив головний архітектор Сум Андрій Кривцов

«На графічному матеріалі на виконком обов’язково щоб чітко було виділено яка це черга в усіх техніко-економічних показниках, оскільки це буде матеріал для видачі, надалі, містобудівних умов і обмежень». 

Ми запитали у представника забудовника Олександра Бритова: хто буде оплачувати соціальні проєкти – будівництво шкіл, садочків, скверів, пішохідних мостів? Говорить голова правління ПАТ «Сумбуд» Олександр Бритов

«Це коштом «Сумбуду» не можливо зробити. У «Сумбуду» тут є одне джерело фінансування – це пайові внески, які ми платимо за кожен введений об’єкт місту. Ми оце вкладаємо. Якщо місто буде готове, ми пропонуємо місту в цьому році укласти договір і гроші, які ми повинні платити місту на розвиток інженерно-транспортної системи, маємо вкладати в садок, в один, другий, третій, але це великі гроші». 

Перший проєкт «Еспланади» був розроблений у 1975 році, пізніше доопрацьовувався. За цей час на місці майбутніх об’єктів мікрорайону збудували незаплановані споруди, як то три багатоповерхівки біля торговельного центру «Лавина», по проспекту Михайла Лушпи, розповів Олександр Біленко. Мешканці сусідніх до «Еспланади» будинків протестували через невирішеність, на даний час, транспортної розв’язки нового мікрорайону.