Музей зі скульптурами радянських діячів відкрили на Сумщині

11:53, 23 вер. 2019
 
Музей зі скульптурами радянських діячів відкрили на Сумщині

У Путивльському державному історико-культурному заповіднику відкрився «Парк радянського періоду». Це перший державний музей в Україні такого типу. Подібний приватний є в Одесі. У ньому просто неба зібрали 46 скульптур політичних та культурних діячів того часу. 



Новостворений парк відкрили у Спадщанському лісі, що за 13 км від міста Путивль. Створювати його почали у 2016-му році. Експонати до музею звозили з Сумської, Полтавської, Чернігівської та Івано-франківської областей. Більшість зі скульптур потребували реконструкції. Найбільше ж встановлених скульптур та бюстів належать Володимиру Леніну. Їх у музеї дванадцять.

"Це був останній пам’ятник, який забирали з Путивльського району. Він довго стояв біля клубу у Волинцеве. Старі люди думали, що його викинуть, але його перевезли сюди, у цей музей. Це музей для таких як ми", – каже відвідувач Володимир Карпенко.

За словами директора заповідника Сергія Тупика, на його облатування витратили близько одного мільйона гривень як приватних, так і коштів платників податків.

"У цьому році ми отримали від обласної ради 640 тис. грн на те, щоб ми завершили облаштування першої черги музею. Ще близько 40 пам’ятників у нас зберігаються на майданчику, який знаходиться неподалік цього музею. Вони будуть встановлюватися пізніше, за наявності коштів. Погляди різні й не має у нас у суспільстві консолідованої думки, не має єдиного ставлення до тієї епохи, до діячів епохи. От якраз задача музею і полягає в тому, щоб науково все це роз’яснити", – каже директор Путивльського державного історико-культурного заповідника Сергій Тупик.

Закон про «Декомунізацію» втупив у силу в травні 15-го року. Ним засуджувались комуністичні та нацистські тоталітарні режими в Україні та їх символіка. Під заборону підпадають пам’ятники присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії. Проте, закон не поширюється на експозиції музеїв та тематичні виставки.