Демонтувати чи залишити: петиції про пам’ятник Ярославу Мудрому змагаються у Сумах

17:54, 14 лис. 2019
 
Демонтувати чи залишити: петиції про пам’ятник Ярославу Мудрому змагаються у Сумах

У Сумах змагаються дві петиції. Одна – за знесення, інша – щоб залишити на місці пам’ятник Ярославу Мудрому. Обидві набрали необхідний мінімум голосів, щоб їх розглянули чиновники міської ради і винесли рішення. З’явитись воно має за два тижні. Петиція про демонтаж пам’ятника Ярославу Мудрому з’явилася на сайті петицій 12 листопада. Її автор – колишній головний архітектор Сум Сергій Вінтоняк – говорить, що пам’ятник зведений незаконно.

Сергій Вінтоняк, екс-головний архітектор Сум, автор петиції про демонтаж пам’ятника: 
"Перше – це має бути постанова Кабінету міністрів про встановлення такого пам’ятника. І далі – по процедурі: рішення органів місцевого самоврядування, потім – розгляд на містобудівній раді, обговорення з громадськістю, і далі по пунктах аж до введення об’єкта в експлуатацію. Це все у законі прописане. Нічого з цього не було зроблено."

Наступного дня після появи петиції про демонтаж пам’ятника з’явилася петиція про його захист. Її автор, Віталій Кацов, зазначає, що кожен пам’ятник – це витвір мистецтва і має право на існування.

Віталій Кацов, автор петиції про захист пам’ятника: 
"Це заслужений історичний діяч, приклад для багатьох українців, мудрий князь. Мені, як городянину, дуже подобається, що тут з’явилася така скульптура, наскільки я знаю, гроші з бюджету не виділяли, тобто були меценати, які зробили місту подарунок. Кажуть про пропорції – так скульптор, як художник, побачив його таким, чому б ні. Зносити – не будувати, зносити завжди можна."

Головний архітектор Сум Андрій Кривцов відмовився коментувати появу пам’ятника Ярославу Мудрому. Раніше він розповів Суспільному, що порушення процедур були.

Андрій Кривцов, головний архітектор Сум: 
"Було прийнято рішення виконавчого комітету, була проведена комісія, а далі як він з’явився – я не можу коментувати, бо ніякого відношення до цього не маю. Процедурно провели, по комісії провели, було звернення, потім були повинні кроки зроблені. Але на жаль, ці кроки не зробили, і він якимсь чином там з’явився."

Ми попросили професійного скульптора Олега Прокопчука, автора пам’ятника жертвам Голодомору та Івану Кожедубу у Сумах, оцінити новий пам’ятник, його пропорції. Він показав нам ескізи сидячих постатей – якими вони повинні бути за класичними канонами, і порівняв їх із пам’ятником Ярославу Мудрому.

Олег Прокопчук, заслужений художник України, член Спілки художників України: 
"Він повинен мати якісь класичні пропорції, а там вони не витримані, і видно, що скульптор без професійної освіти зробив цей пам’ятник, мабуть, дилетант. Один розмір голови вкладається в розмір постаті 8 разів. Це класично. А там получається, що він як головастик – голова велика, гомілки маленькі, тулуба нема, таз пропав. В цілому якщо подивитись, то справляє таке гнітюче враження, що це карлик сів на стілець маленький."

Обидві петиції щодо майбутнього цього пам’ятника зараз на розгляді у міській раді. За два тижні авторам мають надати відповідь.

Пам’ятник Ярославу Мудрому в Сумах відкрили 23 жовтня. Його автор – художник-аматор із Охтирки Руслан Торяник. На своїй інтернет-сторінці він зазначає, що має середню технічну освіту і працював на ТЕЦ, мистецтвом – а саме живописом та іконописом - займається понад 15 років, працює на замовлення. На зв’язок із журналістами він не виходить.

Пам’ятник спорудили у сквері навпроти Іллінської церкви.

Олег Корнієнко, голова Сумської обласної організації Національної спілки краєзнавців України: 
"Жодних консультацій з експертами, істориками не проводилось. Це, скажемо так, якась незрозуміла ініціатива з непевною метою. Доцільність його абсолютно мені незрозуміла, тим більше в нашому місті не встановлено до сих пір достойної пам’ятної дошки Герасима Кондратьєва – полковника, людини, яка претендувала не Гетьманство, безумовно, видатної персоналії історичної, справжнього батька міста – немає пам’ятного знака."