Бюджетна комісія проголосувала за збільшення «депутатських коштів» до 1 млн грн

20:16, 29 лис. 2019
 
Бюджетна комісія проголосувала за збільшення «депутатських коштів» до 1 млн грн

Від 350 тисяч гривень – до одного мільйона у 2020-му. За таке збільшення суми грошей на виконання повноважень для кожного депутата Сум проголосувала бюджетна комісія.

Рішення підтримали вісім із десяти присутніх. Утрималося двоє.  Сумарно сума має збільшитися на 27 мільйонів гривень у порівнянні з 2019 роком, говорить голова комісії Володимир Шилов. За його словами, це рішення розгляне планово-бюджетна комісія ближче до другої половини грудня.  

«Рішення бюджетної комісії – воно не є остаточним. Воно носить тільки рекомендаційний характер, тому що бюджет ще не приймався, він ще не обговорювався. І яка буде подальша доля? Я думаю, що збільшення депутатських коштів буде, але, можливо, не в такій кількості», - каже він.

Рішення ініціював член комісії Віталій Жиленко. Поспілкуватися з ним нам не вдалося. Ті члени комісії, до яких вдалося додзвонитися, свою позицію мотивували так:

«Звертаються виборці: там дах тече, старенька бабуся – двері треба поміняти чи навіть на лікування. Це оформляється через депутатські запити чи звернення. У відповідь, зазвичай, отримують банальну відписку.  Моя мотивація, чому я голосувала за мільйон: щоб я не писала запити, звернення, на які все одно буде банальна відписка, щоб я могла просто розписати депутатські кошти і вирішити проблему», - говорить секретарка бюджетної комісії Юлія Левченко.

«Де такі ресурси знайти у міському бюджеті? Бюджет розвитку зменшився десь на 50%, тому я й утрималася. Десять мільйонів якщо буде, їх теж не буде вистачати», - зазначає членкиня бюджетної комісії Світлана Липова.

«Це – один із механізмів, щоб якось допомогти мешканцям нашого міста конкретними справами від депутатів», - розповідає член бюджетної комісії Володимир Чепік.

«Нормально, коли виділяють кошти на округ - і більше ти можеш зробити для мешканців», - каже член бюджетної комісії Володимир Никоненко.

Нагадаю, депутатський фонд – це певна сума з бюджету, яку депутат ради може витратити на вирішення проблемних питань мешканців свого округу. Це може бути допомога малозабезпеченим, ремонти приміщень і доріг,  шкіл та садочків, будівництво скверів та тротуарів. Звертатися потрібно до депутата, якого обрали у вашому окрузі.

«Розподіл коштів через депутатів найменш ефективний, через підхід самих депутатів. Принаймні, на той момент, коли я був депутатом. Ефективність використання цих коштів – це, швидше, популізм, аніж правильне рішення. Тобто, віддати гроші на округ? Наскільки людина там орієнтується? Депутат розподілятиме не свої гроші, а бюджетні. На мій погляд, це не зовсім правильно», - заступник голови бюджетної комісії Сумської міськради (2006-2010 рр.) Родіон Кочубей.