Суспільне Суми у 2020 році: виклики та здобутки

Суспільне Суми у 2020 році: виклики та здобутки

20 січ. 2021

Минулий рік приніс багато нестандартних викликів для багатьох компаній, у тому числі для засобів масової інформації. Команда сумської філії Суспільного мовника у 2020 році освоювала нові підходи до висвітлення подій, створювала нові програми та нові шляхи комунікації з глядачами, слухачами та читачами.

 Суспільне Суми – найбільший мовник регіону. Філія об`єднує:

Новини в умовах карантину

Початок карантину приніс команді Суспільного Суми подвійний виклик. Керівники філії мали вирішити одразу дві задачі – забезпечити сумчан оперативною та достовірною інформацією та убезпечити співробітників.

У жовтні філії довелось закритись на три тижні на карантин через виявлені випадки COVID-19 у співробітників. Але новини продовжували виходити щодня: у форматі «рухомого рядка» в ефірі ТБ, були випуски на радіо, але переважно це були матеріали на сайті та офіційних сторінках у соціальних мережах.

«Ми просто поміняли акценти в організації роботи підлаштувались під умови, які виникли. Ми адаптувались до переміщення ньюзмейкерів з офлайнових подій у соцмережі. Носії офіційної інформації також, мені здається, звикли, що журналісти дедалі більше спілкуються з ними у різних чатах і додатках. Загалом, сказала б, що процес підготовки, збору та випуску новин у карантинних умовах перестав бути якоюсь диковиною все поступово стало на свої місця працюємо далі», – говорить шефредакторка новин Наталія Гордус.

Читайте також: UA: СУМИ виповнилося п’ять років

Єдина інформаційна година

Попри карантин вдалось запустити програму «Сьогодні. Головне» – єдину інформаційну годину, яка об`єднала зусилля новинної редакції та команди програми «Тема дня». Для нової програми переобладнали студію та встановили додаткове обладнання: у цьому велика заслуга технічних працівників філії. 

«Сьогодні. Головне» – це суцільний експеримент, це виклик, це пошук прийнятного формату, який, маємо надію, завершився у 2020 році. Був обраний, на нашу думку, оптимальний варіант. Хоча немає меж для розвитку. Вдосконалюємося. Треба розуміти, що «Сьогодні. Головне» у карантинному режимі привчив нас дістати спікера навіть на самоізоляції, привчив нас до того, що відсутність можливості у гостя бути безпосередньо у студії не звільняє його та нас від ефіру. Такої кількості спікерів на відеозв’язку я за час роботи у прямих ефірах не пам’ятаю, але такі виклики йдуть на користь. Це змушує консолідувати всі технічні та творчі можливості команди. Особливість нового формату –  у головної теми немає шансу на завтра. Вона буде розкрита сьогодні», – розповідає редакторка та ведуча програми «Сьогодні. Головне» Олена Бурнос.

Читайте також: Люди реформ: доленосні історії людей з команди Суспільного

Місцеві вибори - 2020

До висвітлення місцевих виборів команда UA: СУМИ почала готуватися заздалегідь: ознайомилися з юридичними аспектами роботи журналістів, проаналізували досьє учасників перегонів та особливості їх політичних рекламних кампаній.

Напередодні виборів журналісти у проєкті марафоні «Місцеві» дослідили сім головних  проблем Сумщини, вирішення яких вимагає посиленої уваги з боку місцевої влади.

З 19 по 23 жовтня на телеканалі UA: СУМИ та на UA: Українське радіо: Суми вийшли три випуски ток-шоу «Виборчий округ. Місцеві». До участі в ефірах журналісти запросили кандидатів на посаду Сумського міського голови та представників партій, котрі балотувались до Сумської міської ради. Програма виходила наживо у форматі співбесіди. Суспільне надало всім кандидатам рівні можливості для презентації своїх програм, щоб глядачі могли скласти власну думку напередодні голосування.

«Процес підготовки до ефірів був надскладним. Саме організація. Оскільки, головною проблемою стали карантинні обмеження і вимоги до кількості людей в одному приміщенні. Розглядали кілька варіантів: від виїзної студії – до «співбесід» в онлайн-режимі. Врешті, вдалося перелаштувати нашу ж студію так, щоб дотриматися всіх умов безпеки. Щодо співпраці з кандидатами – не можу сказати, що зі всіма вона була однаково продуктивною. Хтось одразу погоджувався на участь в програмі, хтось сумнівався і до останнього не давав однозначної відповіді. Були і ті, хто висував свої вимоги. Але формат один для всіх. Суспільне – не «кишенькове ТВ», не місце для піару, а майданчик для діалогу з громадою. Тому, мені дивно, що деякі кандидати взагалі не скористалися можливістю сказати своїм виборцям: «Ось я, відкритий перед вами. Готовий відповісти за свої обіцянки, готовий дати відповіді на всі питання». І не менш дивно, що люди все ж віддавали свої голоси за них. Бо не прийти на подібний ефір без об’єктивних на те причин – це не проігнорували Суспільне, а проігнорувати виборця», – говорить ведуча та редакторка програми Крістіна Члек.

Читайте також: Як змінився Суспільний мовник за 4 роки?

«Виборчий округ. Дебати» перед другим туром виборів міського голови команда сумської філії Суспільного провела в умовах карантину та високої захворюваності на COVID-19 серед співробітників.

«Перші в Сумській області дебати між кандидатами на посаду сумського міського голови наш телеканал організував і провів у 2015 році. Перед другим туром виборів це була неординарна подія, довелось докласти чималих зусиль аби обидва кандидати взяли участь у дебатах. Втім, у 2020-му не було простіше. Здавалося б той самий кандидат, Олександр Лисенко, який набув мерського досвіду, але й зовсім іншого рівня політичної відповідальності. За 5 років ставлення мера до ЗМІ сягнуло рівня  «пообіцяти не значить прийти». Суспільний мовник відреагував на це ефіром за участю одного кандидата. Передбачити і підготуватись до різних варіантів розвитку подій, при цьому не відступаючи від стандартів це був головний виклик місцевих виборів 2020 року», – розповідає продюсерка  UA: СУМИ Оксана Кириленко.

 

Цифрові платформи Суспільного Суми

На початку року Суспільне Суми почало активно розвивати цифрові платформи. Для цього на філії створили діджитал-відділ, що вдалося зробити без збільшення штату. Результатом роботи відділу став відчутний ріст аудиторії всіх цифрових платформ:

Телеграм-канал на початку 2020 року мав 265 підписників, наразі – 1 тис. 566 підписників.

Фейсбук-сторінка станом на січень 2021 року мала 33 тис. 412 підписників.

Серед відео, опублікований на фейсбук-сторінці 2020 року найпопулярнішими були такі:

Переміг рак та хоче лікувати дітей

Якщо настане апокаліпсис – всі стануть, а вони поїдуть. Запорожець святкує 60-ліття

Усі ставились з долею гумору: у Сумах рівненчанка розповіла про те, як хворіла на COVID-19

Срібні гривні часів Київської Русі передали до музею

Інстаграм-сторінка зросла від  2 тис. 54 до 3 тис 704 читачів.

Ютуб-канал протягом року збільшив аудиторію з 17 тис. 935 до 27 тис. 500 підписників.

Найбільше переглядів на ютуб отримав сюжет кореспондента новинної редакції UA: СУМИ Ігоря Стрельцова про те, як люди відстоюють луки у Синівці Липоводолинського району.

Переможці конкурсу «Створюй із Суспільним»

Восени 2020 року на телеканалі UA: СУМИ та на цифрових платформах Суспільного Суми вийшли проєкти «Еко-люди» та «Край пригод». Вони стали результатом спільних зусиль суспільного мовника Сумщини та сторонніх продакшенів.

Проєкт «Еко-люди» – це 12 історій про людей, котрі з власної ініціативи реалізують екологічно важливі проєкти у Сумській області. Дві з них отримали понад 1 млн. переглядів на фейсбук-сторінці Суспільного Суми.

Стоматолог і директор логістичної компанії вирощують хробаків – майже 2 млн. переглядів.

Богдан Коваленко вирощує мікрозелень – 1,4 млн. переглядів.

«Край пригод» – тревел-квест, герої якого у кожному випуску відкривають цікаві туристичні об`єкти Сумщини. Всі випуски проєкту можна переглянути на ютуб-каналі Суспільного Суми.

Трансформація ранкового ефіру

Ще одна велика зміна 2020 року стосувалась ранкового шоу. З початком карантину команда програми «На Часі. Ранок» змінила формат роботи – у березні-травні ведучі ранкового ефіру запустили низку спецпроєктів для цифрових мереж. Найпопулярніші з них:

-          «#НуЩоТам» про те, як сумчани переживають карантин за кордоном;

-          «Он-лайн екскурсія на даху»

-          «#хроніки_карантину СУМИ» ;

-          краєзнавчий проєкт « #SUMYgram»;

-          серію сюжетів про підготовку до Великодня;

-          відеоролики до Дня вишиванки.

Вони також створили «Вечір п’ятниці на Суспільному», який тривав до жовтня.

Від 15 липня на UA: СУМИ стартувало міжрегіональне шоу «Ранок на Суспільному», яке спільно виготовляють команди всіх філій. Сумські ранківці знайомлять глядачів з усієї України з історіями талановитих і завзятих сумчан, цікавими професіями й унікальними будівлями. Ці історії можна переглянути у списку відтворення на ютуб-каналі Суспільне. Суми.Один з найцікавіших проєктів сумської команди – відеощоденник «Хочу знати англійську», героями якого стали сумчани, які мали непереборне бажання вивчити іноземну мову.  

Партнерські проєкти

Кожного року Суспільне Суми виступає інформаційним партнером важливих соціальних та культурних подій, а також організовує та проводить, кінопокази, виставки, квартирники, екскурсії та дні «відкритих дверей» філії.

Минулого року через карантинні обмеження більшу частину цих заходів перенесли чи скасували. Проте суспільний мовник продовжив підтримувати соціально важливі проєкти Сумщини.

  • У лютому в арт-просторі філії організували виставку робіт художниці Світлани Качуровської  «Світайлики», а у березні виставка робіт художниці Анни Черненко.
  • У травні в рамках мистецького фестивалю «Ніч альтернативних музеїв» власними силами організували онлайн-екскурсію музеями «нОль» та «Причал Одіссея».
  • У червні - вересні у студії UА: СУМИ проводили квартирники від сумських музикантів «Вечір п`ятниці на Суспільному».
  • У серпні-вересні у приміщенні філії працював  «Музей виборчого трешу», відкриття якого та онлайн-екскурсія транслювались у прямому ефірі на ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Суспільнного Суми.
  • У вересні-грудні в партнерстві зі школою іноземних мов «New Learning» вийшов проєкт «Хочу знати англійську».