Міністр освіти Лілія Гриневич презентувала у Сумах законопроект "Про фахову передвищу освіту"

20:29, 15 лют. 2019
 
Міністр освіти Лілія Гриневич презентувала у Сумах законопроект

Сьогодні на Сумщину приїхала міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Офіційна мета візиту – презентація законопроекту «Про фахову передвищу освіту». Документ передбачає, що заклади І-ІІ рівня акредитації (це коледжі, технікуми та училища, прирівняні до них) займуть середню ланку між професійною і вищою освітою. Також розповіла про гранти, які міністерство планує брати для підготовки фахівців робітничих професій.

Лілія Гриневич у Сумах взяла участь у форумі роботодавців і зустрілась з керівниками вишів і закладів професійно-технічної освіти, коледжів. Директор сумського будівельного коледжу так говорить про законопроект про передвищу освіту.

"Навчальні заклади такі як коледжі, технікуми, і училища прирівняні до них, які знаходяться в структурі університетів, академій і таке інше. І які є самостійними. Так ось коли мова йде про фінансування цих навчальних закладів, на нашу думку, Законом передбачено джерело фінансування державним бюджет, але до цього ж багатоканальне. І не розділяти, що ті які є самостійними однозначно фінансуються з місцевих бюджетів. А ті, які в структурі університетів, ті фінансуються з державного бюджету. Він обов’язково повинен бути прийнятий, тому що знаходитися у стані невизначеності, правовій невизначеності майже 5 років, це вибачте дуже багато проблем створює у діяльності навчальних закладів", – каже директор сумського будівельного коледжу Валерій Гриценко.

Суми стали 8 містом України, де міністерство освіти презентувало законопроект про фахову передвищу освіту. 28 лютого його мають розглянути на засіданні комітету з питань науки і освіти у Верховній Раді.