140 років з Дня народження Казимира Малевича: як він пов’язаний із Сумщиною

15:16, 23 лют. 2019
 
140 років з Дня народження Казимира Малевича: як він пов’язаний із Сумщиною

 Цього року художнику Казимиру Малевичу виповнилося б 140 років. Він засновник такого авангардного мистецтва як супрематизм. Його найвідоміша картина – чорний квадрат. Досліджувати факт перебування Малевича на Сумщині почали 30 років тому.

Сергій Побожій – мистецтвознавець. Розповідає, як 30 років тому дізнались про зв’язки Казимира Малевича та Сумщини

"88 рік, відкрили архіви, зарубіжні архіви і в одному з архівів, презентували автобіографію самого Малевича, вона невідома була для тих, хто займався вивченням творчості Малевича. Це був шок, культурний, по причині Конотоп, Білопілля, яке згадується там, Пархомівка (правда, Харківстка губернія), і ми загорілися таким бажанням відзначити подію". - говорить він. 

Досліджувати життя Малевича в Конотопі взялися Заслужена діяч мистецтв України Ніна Велігоцька (нині покійна) та художник Володимир Борошнєв. Вони виокремили декілька подій із життя Малевича, які відбулися тут.

Володимир Борошнєв, художник: "Він тут відчув себе художником, мама йому купила фарби, хоча ми знаємо, що батько  був проти. Але коли батько помер в 1902 році він здійснив цю мрію. У Конотопі він намалював дійсно Місячну ніч і Гай з буслами, тобто гай з лелеками і продав ці дві картини у нас в Конотопі, в нас магазин цей є". 

Поїхав Казимир Малевич з Конотопа у 1896 році, і трохи менше ніж за 20 років написав картину, яка принесла хужоднику визнання. Повна назва твору  "Чорний супрематичний квадрат"– вона зараз у Третьяковській галереї в Москві.