У Сумському обласному перинатальному центрі від кору померла породілля

19:20, 20 бер. 2019
 
У Сумському обласному перинатальному центрі від кору померла породілля

У Сумах померла породілля, яка під час вагітності - підхопила кір. У неї виникло ускладнення - пневмонія.

Померла жінка сьогодні вранці. Їй було 24, розказала головна лікарка обласного перинатального центру Марина Кузьоменська.

"Поступила до нас на швидкій з важкою формою кору, з пневмонією. Післяпологовий період на сьогоднішній день, післяопераційний, шоста доба. Кір ускладнилася важким перебігом двосторонньої субтотальної пневмонії. У жінки вірусологічне підтвердження кору ,чекаємо яка ситуація буде далі розвиватися з дитиною. На сьогоднішній день, він стабільний", - говорить головний лікар Сумського обласного перинатального центру Марина Кузьоменська.

Вагітну жінку привезли до обласного перинатального центру 13-го березня з районної лікарні у Бурині. Кір запідозрили місцеві лікарі. За словами Ірина Троцької, інфекцію перенесли брат жінки та його діти. Те, що й вагітна захворіла на кір, - підтвердили аналізи.

"Ця жінка на жаль мала багато ризиків. Перший ризик, якого ми як інфекціоністи жахаємось – це її вагітність. Імунітет жінки був направлений на те, щоб зберегти це чудо, яке було Богом дароване. Тому після того, як ті віруси кору, які увійшли в організм, імунітет не міг справитися", - розповіла головна інфекціоністка Сумської області Ірина Троцька. 

Немовля, яке народилося 6 днів тому, вчора перевезли до інфекційно-боксованого відділення Сумської обласної дитячої лікарні. За словами головного інфекціоніста області Ірини Троцької, наразі його стан стабільний, проявів кору немає. Тут дитина залишиться під наглядом лікарів ще на два з половиною тижні.

Її очільник Ігор Змисля відмовився говорити про стан дитини - без дозволу родичів. У мами немовля, за словами Троцької, було щеплення проти кору. Через виявлений кір у померлої породіллі до 5 квітня обласний пологовий закрили на карантин. Усіх жінок: вагітних (із терміном від 22 тижнів) і з переймами везтимуть до міського пологового будинку. Перших пацієнток прийняли вчора.

"Вже я добу працюю в посиленому режимі, і вже ми сьогодні приймали пологи у жінок, які мали б народжувати в обласному перинатальному центрі. Їх було вже двоє, у нас знаходиться ще одна жінка в пологах. Хочу сказати, що пологи проходять фізіологічно, без ускладнень", - розповіла завудувачка пологовим відділенням Наталя Кобилецька. 

Міський пологовий розрахований на 4-5 пологів на добу плюс є відділення патології  та гінекології - загалом на 160 ліжок. Аби розмістити всіх, кого привезуть з районів, у лікарні готують додаткові площі.

"У нас на першому поверсі в цьому році планується провести ремонт. Ну деякі палати там готові для того, щоб приймати. В середньому, ми думаємо, що десь ну може четверо пологів добавляться, ну може до пяти. До  вчорашнього дня в обласний перинатальний центр поступали жінки після 22 тижнів і до 35, то тепер ми будемо тих жінок брать на себе. Медикометозно ми забезпечені, препаратами крові забезпечені. Препарати, які необхідні для введення новонародженим з малою вагою у нас є", - каже головний лікар Сумського міського пологового будинку Іван Скиртаченко. 

"Лікарі дуже хороші, подобаються, за дитиною доглядають і за нами. – А ви знаєте, що збільшиться кількість людей? – Так чула. – Яка ваша думка? Погіршаться умови? – Я не думаю, все буде добре", - каже породілля Оксана Толкачова. 

"Нам все подобається, тепло, затишно, гарний персонал", - говорить породілля Наталя Баркалюк. 

На цілодобовий режим роботи перейшла також сумська районна лікарня. Жінок у районах із нескладними випадками, розповів начальник управління охорони здоров’я Сергій Бутенко, до Сум не везтимуть. 

Усього за два з половиною місяці поточного року в області нарахували 96 випадків захворювання на кір. Упродовж 2018-го року таких було близько трьох сотень. Сьогоднішня смерть породіллі – перша за багато років, сказала Ірини Троцька.