Ляльки сумського ТЮГу: від найпершої до щойно створених

16:29, 22 бер. 2019
 
Ляльки сумського ТЮГу: від найпершої до щойно створених

44 роки поспіль у Сумському Театрі юного глядача служать не лише актори, а й ляльки. У березні у театрі відзначають одразу три свята – День дитячих театрів, День лялькаря та Міжнародний день театру.


Їжак – найперша театральна лялька Сумського ТЮГу. Вперше у виставі його використали у 1975 році.


Тетяна Свелеба, керівниця літературно-драматургічної частини театру, розповіла:


«Саме ця лялька – казковий персонаж з нашої першої вистави, яку побачили глядачі в нашому театрі «Чарівна калоша». Створив цю ляльку художник Юрій Кобиляков і цей Їжачок зараз є талісманом нашого театру».


Є у театрі ляльки-герої з вистави «Хто у лісі найхоробріший?». Їм 17 років. Героїня вистави «Царівна-жаба» - Баба, яка у 1989 році отримала перше місце на театральному фестивалі у Луцьку.


Любов Голубцова, артистка театру, помічниця режисера, розповіла:


«Всі критики, всі хто хотів до нас ринули на сцену і дивилися механізацію цих ляльок і були дуже вражені. І звичайно, ми такий фурор викликали, що судді були змушені й Києву, і нам перші місця давати».


Едуард Ледньов, головний художник театру, розповів:


«Вони були на столах, на чорному кабінеті. Акторів було не видно, видно лише ляльки. Була така красива ілюзія – це стаціонарний прийом, на виїзді такого не покажеш. Зараз у нас це все трішки занепало. У нас вже не ті виробничі майстерні, які були колись. Інколи бувають лялькові вистави, їх мало».


Наразі за принципом 80-тих у Театрі юного глядача готують нову виставу.


Володимир Хорунжий, режисер-постановник лялькової вистави, розповів:


«П’єсу написав мій син Дмитро Хорунжий, я не буду розповідати про що ця п’єса, про що буде ця вистава. По цій системі ми зробили вже три вистави. Першою була «Царівна-жаба», другою «Жив-був Геракл» і третя «Вій». Це буде четверта вистава на чорному кабінеті. Не знаю, як вона нам вдасться».


Для постановки вистави з робочою назвою «Пан Отаман Тигренко-Поїдайло». виготовляють 9 героїв. На це майстру потрібно близько місяця.


Антон Зінченко, завідувач постановчої частини, розповів:


«Ведмідь буде ковалем, він буде таким здоровим, лисичка красива така буде жіночка така пишненька із формами. Зайчик буде таким простуватим. У кожного буде свій характер».


Прем’єру вистави з робочою назвою «Пан Отаман Тигренко-Поїдайло» у Театрі юного глядача планують у другій половині травня.