Сумські науковці зібрали вітряк із підручних матеріалів

11:55, 2 кві. 2019
 
Сумські науковці зібрали вітряк із підручних матеріалів

Вітряк власноруч зробили викладачі кафедри електротехнічних систем Сумського аграрного університету. Вітроустановку облаштували на своїй території, апарат удосконалюють. Змайстрували вітряк за півроку з підручних засобів.

"Розробили генератор із магнітами і побачили недоліки, спробували їх усунути, зробили наступний  генератор, але вже магніти були інші і ми збільшили число пар полюсів, 10 пар полюсів", - розповів науковець Григорій Тимошенко.

За словами Людмили Рожкової, кандидатка технічних наук, унікальність їхньої установки в тому, що вісь вітряка вертикальна, а не горизонтальна, як зазвичай.

"Ми зрозуміли те, що потрібно робити вертикальний, який буде працювати  на низьких швидкостях вітру і, крім того, у нього буде само запуск. Це зразок середньої швидкохідності , таких ще не було досі , тому що має невелику відцентрову силу та відсутність шуму у піар-зразку, який стоїть у нас на території", - розповіла кандидатка технічних наук Людмила Рожкова.

Сама установка вітряка довжиною 16 метрів, із яких 13 метрів – щогла, 3 - крило. Григорій Тимошенко розповів: планується, що вітряк  забезпечить електроенергією будинок площею до 200 квадратних метрів.

"Він зараз може обертатись не більше як 60 обертів за хвилину, в нього не вистачає більшої швидкості, значить треба робити мультиплікатор на генератор з якимсь передаточним числом, щоб видати електроенергію, хоча б частотою 50 герц", - розповів науковець Григорій Тимошенко.

Наступне, за що візьмуться - гібридна вітроустановка з сонячною батареєю.