У Сумах обіцяний безоплатний інсулін аптеки не відпускають

19:02, 18 кві. 2019
 
У Сумах обіцяний безоплатний інсулін аптеки не відпускають

Батьки сумських дітей, хворих на цукровий діабет, прийшли до міського відділу охорони здоров’я. Питали – у якій з аптек їм продадуть інсулін в борг. Інформацію про те, що його видають, озвучила виконувачка обов’язків начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко 15 квітня. Інформацію також про таке розмістили на сайті міської ради. Де саме відпускають ліки не вказали. Світлана Заболотна – мати хворої дитини, каже: в аптеках, до яких вона зверталася, інсулін у борг не видають, бо дитячий ендокринолог Тетяна Стебловська не виписує рецептів.

"Інсулін наразі не виписує, ніяких договорів нема. У листі одній з матусь, написала, - тому що нема фінансування. Ми не можемо отримати ліки – ні в аптеці на Кооперативні, ні на Харківській", - говорить Світлана Заболотна. 

До людей вийшла головна спеціалістка відділу Наталія Кіпенко. Сказала - безоплатний інсулін за рецептом відпускає аптека №27.

"Якщо вам відмовили, ви можете звернутися до мене особисто, і я вам повідомлю. Будуть виділені додаткові кошти з міського бюджету, сесія відбудеться 24 числа. Хто не може дочекатися цю сесію, будь-ласка, зараз батьки зайдіть до мене, я запишу ваші прізвища, при вас зателефоную міському дитячому спеціалісту. Погоджу з нею час, коли ви підійдете за рецептом", - каже Наталія кіпенко. 

Після півгодини спілкування у коридорі людей запросили до кабінету. За 15 хвилин приїхала виконувачка обов’язків начальника міського відділу охорони здоров’я Олена Чумаченка. Сказала - рецепти на інсулін отримають всі за потребою.

"Це питання я думаю, що вирішиться, і питання того, що ви не можете потрапити до ендокринолога не стане на заваді отримання вами рецепту", - говорить Олена Чумаченко. 

Дитячий лікар-ендокринолог Тетяна Стебловська, сьогодні прийом  не вела.  Ми запитали у неї телефоном, чому вона не виписує рецепти?

"До вас люди звертались, кажуть не виписуєте рецепти?. – Вчора на прийомі у мене не було людей, які приходили і вимагали виписку рецептів, позавчора був один пацієнт, якому я виписала рецепти, два. - Тобто ви виписуєте рецепти, інсулін відпускають в аптеках дітям? – В аптеках я не знаю, відпускають чи ні, це питання не до мене, моє питання виписка рецептів, і я їх виписую згідно реєстру через електронну систему міністерства. В аптеку надходить електронний рецепт і роздруковується батькам", - розповідає Тетяна Стебловська. 

Валентина Надточій має такий рецептом - на інсулін, виписали його місяць тому. Сьогодні – останній термін, коли за ним можна отримати ліки. Пані Валентина пішла до аптеки №27.

"Я рецепти забрала, що в нас лежали, я під’їхала, спочатку сказали, що немає Новорапіда, а потім вона зателефонувала, і сказала, що договір з цією лікарнею не заключала", - говорить Валентина Надточій. 

Звідси її відправили до іншого аптечного пункту - на вул. Троїцькій.

"Ми клієнтам розповідаємо про це. Якщо це наш клієнт, ми відпускаємо інсулін, якщо ні – ми направляємо до тієї аптеки, де його відпускають. Ми працюємо з першою міською лікарнею, у нас з цією лікарнею договір", - розповідає завідувачка аптекою №27 Тетяна Чеснокова.

В аптечному пункті №3 видавати інсулін в борг відмовляються, говорять – питання з керівництвом не погоджували.

"У нас гроші закінчились, вчора була Стебловська, вона навіть рецептів не виписує, бо грошей нема. Нам сказали не відпускати інсулін", - говорить провізор аптечного пункту №3.

Валентина показує інсулін, який в неї залишився. Вона каже – препарату вистачить на чотири дні.

Зустріч з лікарем-ендокринологом батькам запланували на завтра на 9 годину ранку. Нагадаю, 10 квітня батьки хворих дітей влаштовували акцію біля сумської міської ради та облдержадміністрації. Вони вимагали 100-відсоткового фінансування на придбання інсуліну. Зараз у місті живе півтори тисячі інсулінозалежних людей, з них 72-є - діти. Цифри по Сумщині - понад 5 тисяч та 170, відповідно.