Петицію щодо заборони продажу штучних квітів у Сумах мають розглянути до 6 травня

17:00, 3 тра. 2019
 
Петицію щодо заборони продажу штучних квітів у Сумах мають розглянути до 6 травня

Ромашки, троянди, орхідеї та лілії – такі штучні квіти продають на ринках міста Суми. Починають з’являтись ятки близько за місяць до поминальних днів, які сумчани відзначатимуть цими вихідними.
Різнокольорові квіти, як малі так і великі букети продають тут, біля Центрального ринку. Їх ціна коливається від 12 до 250 гривень. Сумчани купують їх до поминальних днів, щоб віднести на кладовище.
Галина, покупець, розповіла:
«Штучні, але потрібно, мабуть переходити на живі квіти, щоб екологію не забруднювати».
Анжела Чернікова, покупець, розповіла:
«Я за живі квіти, щоб посади. Екологію варто берегти, я розумію. Це не традиція, просто в цьому році так зручніше».
Антоніна Галілей, покупець, розповіла:
«Краще звичайно, щоб були живі квіти, тому я на кладовище купую більше живих квітів, ну і звичайно, по одному десь ставлю букетик неживих. Я дуже люблю живі, тому я завжди засаджувала живими квітами, а тепер як почула скільки шкоди завдають неживі квіти, то намагаюся не забруднювати наше повітря».
Продавчиня Валентина Байдак розповідає — купують штучні квіти менше.
Валентина Байдак, продавчиня, розповіла:
«Вже 2-3 роки погано стали ці квіти брати. Раніше активніше було, але за ціною як оце зараз цих живих квітів, то беруть активніше ці квіти, тому що вони будуть стояти у вас довго».
Анастасія Дяченко, продавчиня, розповіла:
«Якщо порівнювати з минулим роком, то купують менше. Напевне, щоб екології це не шкодило. Ближче до свята торгівля є, а так впродовж місяця не дуже».
Для цих квітів є два шляхи утилізації. Розповів біолог Сергій Шевченко.
Сергій Шевченко, доцент кафедри прикладної екології СумДУ, розповів:
«Штучні квіти виготовляються із відходів нафтової промисловості й вся справа, втім, ці відходи різного хімічного складу, тобто утилізувати їх практично не можливо, на сучасному рівні. У нас два варіанти з квітами цими, або їх закопувати, якщо закопувати, то звичайно на це піде понад 100 років, щоб вони там розклалися частково і так далі, або спалювати. Спалювати це край небезпечно, для навколишнього середовища, для довкілля. Оскільки при спалюванні виділяється велика кількість канцерогенів. І будемо так казати, лікарі попереджують особливо онкологи, що канцерогенні речовини, вони стимулюють розвиток злоякісних пухлин».
Альтернативою штучним є живі та засушені квіти. У Сумах минулого місяця зареєстрували петицію проти штучних букетів. Збирати підписи про заборону продажу штучних квітів у Єдиній системі місцевих петицій розпочали 18 квітня цього року. За цей час зібрано 327 підписів із 250 потрібних. Відповідь по ній мають оприлюднити не пізніше 6 травня 2019 року. Автором петиції є Олександр Скиданенко. В ній йдеться – цитуємо:
«В усьому цивілізованому світі ведеться компанія боротьби з «пластиковою чумою» вже давно всім відомо про те що, штучні квіти несуть велику небезпеку для навколишнього середовища та здоров’я людей. Прошу ввести заборону на продаж штучних квітів тим самим зменшити вплив людини на навколишнє середовище та покращити екологічну ситуацію в нашому місті».
 Ми намагалися поспілкуватися з начальником відділу торгівлі, побуту та захисту справ споживача Сумської міськради Олега Дубицького, стосовно цієї петиції. Чоловік був на нараді, а на наше запитання відправив СМС-повідомлення, про те, що петиція буде розглянута у зазначений термін.