Сумські козачата проводжали призовників

20:13, 15 тра. 2019
 
Сумські козачата проводжали призовників

Сьогодні сумських призовників до війська, вперше, проводжали юні козачата. Вихованці сумської школи № 25. Разом з привітаннями, діти подарували юнакам власноруч виготовлені листівки. Говорить призовник з с. Угроїди Краснопільського району Сергій Рашевський:

 «Є бажання служити у прикордонних військах.

Кор.:  – А чому саме у прикордонних?

С.Рашевський:  – Подобаються вони мені. Там кінологи і з собакою можна».

 

Цікавимось у призовника з с.Мокіївка Роменського району Ярослава Охріменка

Кор.: - Куди хотілося б потрапити?

Я.Охріменко: – Не знаю, в прикордонники, мабуть, або ДШБ.

Кор.: - А чому саме?

Я.Охріменко: – Не знаю, пояснення дати не можу, просто подобається».

 

Говорить заступник комісара Сумського облвійськкомату Юрій Онопко

« Ми відправляємо в травні місяці в інші військові формування саме в Нацгвардію, Державну прикордонну службу Україі\ни, в червні будуть здійснюватися відправки до Збройних сил України, Державної спеціальної служби транспорту, а також до Прикордонної служби і Нацгвардії. На сьогоднішній день у нас відправлено близько 300 чоловік».

 

Всього до війська до кінця червня мають відправити 659 юнаків з Сумщини. Перед відправкою, кожен призовник проходить психологічні тести. Найскладніше потрапити, за словами Юрія Онопка до десантно-штурмових військ та у режимні частини.  Історик та краєзнавець Олег Корнієнко у формі сумських козачат, які вітали призовників сьогодні, помітив схожіть із козачатами школи-інтернату російського міста Волгоград: 

«Сучасне козацтво поняття розтяжиме. Бо у нас є українське козацтво – заснована Міжнародна козацька організація у 1990 році і є інше козацтво, у тому числі ті, підтримували і підтримують сепаратистські рухи. Координаціна рада національно-патріотичного виховання при Сумській облдержадміністрації дуже занепокоєна саме тим, яким чином відбувається виховання в цьому класі: за якими методиками, за якими програмами. Виникають асоціації з Росією, де зараз діточок одягають у військову форму в рамках кампанії «побєдобєсія» і мілітаризації і суцільної мілітаризації, поширеної в Росії».

 

Вчителька сумської школи Олена Крівшенко, вигляд української форми пояснила так:

«Це сучасна козацька форма парадна, а є в них іще робочий польовий однострій камуфляж, такий, у якому ходять зараз наші бійці».