Учням сумської гімназії №1 розповіли про булінг

18:33, 16 тра. 2019
 
Учням сумської гімназії №1 розповіли про булінг

Учням сумської гімназії №1 розповіли про булінг – систематичне цькування дитини, як з боку однокласників так і вчителів. Виступали адвокати, приклади із судової практики наводила голова Зарічного районного суду міста Суми. 

Школярка Олена Шутко прийшла на лекцію, бо говорить, її цькували у школі.

"Я вже стикалася. У мене форма не така, як у всіх, і тому багато моїх однолітків мене сильно гнобили. Треба просто відстоювати себе, завжди говорити «ні». Треба намагатися бути самим собою і ніколи не підкорятися нікому. Я стала набагато впевненіше. Зараз багато веду різних заходів, нічого не соромлюся", - розповідає учениця гімназії №1 Олена Шутко. 

Серед слухачів – учні 9-10 класів. Два класи.

"Сюди я прийшла для того, щоб познайомитись з цим питанням більш глибоко, щоб знати як протидіяти цьому явищу, і взагалі, щоб донести до своїх однокласників яких на даний момент тут немає, що булінг це погано, і потрібно поважати тих з ким ти навчаєшся, і захищати їх від такого явища", - каже учениця гімназії №1 Валерія Норик. 

Булінг – це систематичне переслідування з образами та цькуванням малолітньої чи неповнолітньої дитини як з боку однокласників, так і з боку вчителів. Від грудня 2018 року за такі дії карають штрафом  ( 850-3400 грн) або призначають громадські роботи (20-60 год.).

"В даному випадку діти, як учасники освітнього процесу вони мають знати, що булінг може закінчитися негативними наслідками, і краще не робити таких дій взагалі. А якщо щось і відбувається випадково, то ми будемо розказувати як вийти рівно з цієї ситуації. Часто буває такі дії провоковують потерпілу особу, вчиняти потім відносно кривдників і кримінальні правопорушення", - каже адвокат Семен Стадник. 

"Реагуємо, якщо це відбулося в одному класі, то зразу реакція з цими двома суб’єктами, потім з усім класом обговорюємо ситуацію. Кожен висловлює свою думку, і ви знаєте вчимо саме аналізувати як можна було поступити в тому чи іншому випадку", - розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи гімназії №1 Лариса Симоненко. 

У Зарічному районному суді міста Суми справи про булінг не розглядали. За словами голови суду Ганни Шелєхової, були кримінальні справи, коли діти, яких цькували самі ставали кривдниками.

"Неповнолітній учень школи щодо якого напротязі тривалого часу його однокласники чинили неправомірні дії. І це здавалося з боку сторонніх спостерігачів нічого страшного: штовхнули, вдарили, відібрали шапку. Він взяв і наніс металевим предметом удар у висок одному зі своїх кривдиків. Внаслідок цього цей хлопець отримав тілесні ушкодження, став інвалідом. За результатами цього розглядалося кримінальне провадження. Оскільки він не досяг віку кримінальної відповідальності до нього застосовувалися заходи виховного характеру", - говорить голова Зарічного районного суду м. Суми Ганна Шелєхова. 

Психолог Дар’я Черенщикова каже: цькують не тільки діти.

"Зазвичай саме вчитель або починає жартувати, або надає якісь прізвиська дітям. І цю хвилю підхоплює загальна маса учнів, і тоді вже починає чинити конкретні дії до конкретного учня. У дитини ніколи не буде індивідуальних сил  для того, щоб захиститися від дорослої, іншої людини. Тому тут на допомогу мають включатися інші дорослі. Перш за все батьки, психологічні служби, соціальна допомога, будь-що. Але для цього треба побачити дитину, почути дитину в її скарзі", - каже психолог Дар’я Черенщикова.