У Сумах замощують плиткою двори

19:51, 17 тра. 2019
 
У Сумах замощують плиткою двори

Від 14 травня адреси капітальних ремонтів сумських багатоповерхівок розміщені на сайті Департаменту інфраструктури міста. Титульні списки ремонтів ліфтів та їхніх систем диспетчерського зв’язку, а також прибудинкових територій станом на 17 травня не оприлюднені.

Військове містечко. Тут планують замостити плиткою пішохідні доріжки, що ведуть до будинків. Роботи почали торік. Зараз працюють навколо 4 багатоповерхівок. Говорить начальник Управління капітального будівництва Сумської міськради Віталій Шилов

«В цьому блоці будинків буде зроблено шість дворових територій. Ці два будинки це 300 тисяч, самий крайній будинок – 1 млн 200 тис грн, 1 млн 180 тис грн, за мною будинок в районі одного мільйона, тому що у них під’їзди виходять з обох боків. І наступний будинок, який примикає до КПП, теж саме: плитка на підходах і дорога в асфальті, на кожному об’єкті десь 1 млн 100 тис – 1 млн 200 тис грн.»

 

У цьому році, за словами Віталія Шилова, планують завершити південну частину військового містечка, наступного - перейти до північної половини...

Роботи у тому числі виконує ТОВ «Будпро-2018». Обсяг їхніх робіт – близько півтора млн грн з понад 3,5 млн.

Завершений двір на проспектіЛушпи, 12. Його доступність перевіряє на інвалідному візку Олег Габ – мешканець дев’ятого мікрорайону: 

«Тут нас мешкає близько 10 людей, які пересуваються на візках. Чомусь при проектуванні або при виконанні робіт прибудинкової території не зовсім наші вимоги були прийняті до уваги. Наприклад, за будинком № 15 існує дорога, якою не можливо проїхати не те, що на візку, а навіть на машині і вона покинута, не можливо проїхати до озера Чеха».

 

Замощувати плиткою сумські двори почали з 2015-го. За цей час відремонтували понад чотириста ділянок. Торік плиткою замостили понад сотню дворів на 60 млн грн. Говорить експерт ГО «Сумська платформа реформ» Максим Корнієнко

«Такої програми як «Євродвір» взагалі не існує. Це просто, можна сказати, ініціатива. Кілька років громадськість і депутати б’ються за те, щоб була створена конкретна програма з чітким розписом, з чіткими списками, переліком дворів, які ремонтуватимуться, з чіткою послідовністю. Але цього за чотири роки так і не створено. Приблизно дві третини всіх дворів відремонтованих припадають на круги депутатів правлячої партії.  Неугодні депутати залишаються без ремонтів дворів, ті, що поближче, мають можливість прорекламувати себе на окрузі». 

На питання щодо якості плитки, якою замощують прибудинкову територію у військовому містечку, директорка підприємства «Будпро 2018» Олена Пономаренко сказала, що телефоном спілкуватись не буде і попросила надіслати їй інформаційний запит. Хто ще замощує плиткою військове містечко, Віталій Шилов сказати не зміг.