Іноземні студенти сумського вишу вважають свій недопуск до іспиту необґрунтованим

17:59, 24 тра. 2019
 
Іноземні студенти сумського вишу вважають свій недопуск до іспиту необґрунтованим

У Сумах не допустили до іспиту КРОК 21-го іноземного студента-медика шостого курсу. Студенти вважають таке рішення несправедливим. Іноземних студентів пропускають для здачі іспиту. Його складають сьогодні всі, хто завершує шостий рік навчання. Частину медиків не пускають – вони не допущені до екзамену. Чому, люди не розуміють. Говорить студент СумДУ з Йорданії Мусаллам Мохаммад

«Мені сьогодні не дозволили здавати КРОК, немає ніяких причин мене не допускати, в мене ніяких проблем. Я був допущений. Не знаю чого так. Мені казали: в тебе немає буклету з Києва».

 

Говорить студент з Йорданії Маайа Тамер: 

«Мене до КРОКу не допускали через те, що в мене хірургія не закрита, але в мене вона закрита вже 6 місяців. Лише за тиждень до КРОКу нам повідомили, що нас не допускають, щоб ми не встигли звернутись до адвоката. За навчання я сплачую за один семестр 1650 доларів».

 

Заступник директора Медінституту Олександр Олешко зачитує прізвища студентів, які допущені до екзамену КРОК. Нам обіцяє дати коментар пізніше. Говорить заступник директора Медінституту СумДУ Олександр Олешко

«Вибачте, одну хвилиночку, я зараз запущу студентів на КРОК, ми почнемо процедуру тестування, а потім всі питання і відповіді».

 

Пізніше чоловік відмовляється від спілкування. Не захотів говорити і заступник директора медінституту по роботі з іноземними студентами Антон Заскока. За дві години потому коментує ситуацію директор медінституту Андрій Лобода: 

«Студенти, які не виконали вчасно навчальний план, були відраховані. Ситуація не якась незвичайна, не є конфліктною. Відраховано 20 іноземних студентів і 1 студент, який має суттєві проблеми зі станом здоров’я, оформив академічну відпустку. Таким же чином, як до іноземних студентів ми ставимось до всіх студентів, у тому числі і до українських. Напередодні у нас відбувався іспит КРОК-2 для вітчизняних студентів, також 4 студенти були відраховані, також з формулюванням: «за не виконання навчального плану».

 

КРОК – це частина державної атестації студентів-медиків, екзамен із професійних дисциплін у тестовій формі. Для всіх він є обов’язковим.

Чи обгрунтовані підстави для недопуску іноземних студентів, експерт у галузі освіти всеукраїнського об’єднання «Реанімаційний пакет реформ» Володимир Бахрушин пообіцяв розповісти пізніше – попросив, аби йому студенти, які вважають, що порушили їхні права, надіслали документи. Нагадаю, рік тому, у цей же день, 24 травня у Сумах відбулися мітинги іноземних студентів-медиків, які склали іспит “КРОК 2”. Причина – наявність питань, які, за словами, студентів-медиків, не відповідали навчальній програмі. У вітчизняних студентів, які складали КРОК наступного дня, претензій до тестів не було.