На Сумщині є 38 доз сироватки у разі укусу змії

21:27, 27 тра. 2019
 
 На Сумщині є 38 доз сироватки у разі укусу змії

38 доз для всієї області. Саме стільки на Сумщині сироватки, яка нейтралізує зміїну отруту. Про це розповіла Суспільному виконувачка обов’язків начальника відділу охорони здоров’я Сумської міської ради Олена Чумаченко. Вчора у місті ,неподалік дитячого парку "Казка", знайшли змію. У цьому році це третє звернення з такого приводу.
"Була змія більше метра і  мешканці нам зателефонували. Ми зателефонували аварійній службі "Коменерго" і через годину змія була знешкоджена", - каже начальник відділу служби "15-80" Валерій Марюхна. 
За словами очільниці відділу охорони здоров`я Олени Чумаченко, за останні 3 роки звернень щодо укусів змії не було. Якщо будуть, є 38 доз сироватки.
"На сьогоднішній день у лікувально-профілактичних закладах міста сироватки немає, але в її наявності необхідності також немає. Вона є в центрі екстренної медичної допомоги на обласному складі є в достатній кількості для того, щоб забезпечити у разі необхідності, у тому числі м. Суми і при необхідності відповідна допомога буде надана невідкладно", - говорить в.о. начальника відділу охорони здорв`я Сумської міськради Олена Чумаченко.
"Якщо ми її побачимо, то не чіпати , близько не підходити  і вона ніколи не вкусить перша. Якщо наступили, звичайно, вона може вкусити, у такому випадку, дивлячись яка місцевість, найкращий крок – це швидко в машину і в найближчу лікарню. Не треба перев`язувати, відсмоктувати, припалювати, бо від самолікування можуть бути ускладнення", - розповідає кандидат біологічних наук Ігор Мерзлікін.

Для Сумщини характерними є: мідянка звичайна, вуж звичайний, що не є отруйними та отруйна гадюка.