Обвинуваченого у вбивстві двох дівчат взяли під варту

16:25, 4 чер. 2019
 
Обвинуваченого у вбивстві двох дівчат взяли під варту

Два місяці тримання під вартою. Ковпаківський районний суд Сум задовільнив клопотання прокуратури та обрав саме такий запобіжний захід чоловіку, якого обвинувачують у вбивстві двох жінок у 2005 році, за яке він відбув покарання – ув’язнення терміном 14 років. А 24 травня суд не продовжив йому запобіжний захід і він вийшов на волю. Судове засідання супроводжувалося пікетом сумчан, які зібралася під стінами Ковпаківського суду.

О 10 ранку під Ковпаківським районним судом понад триста сумчан. Поліція перекрила дорогу, люди розташувалися на дорозі. На десяту призначений розгляд справи про обрання запобіжного заходу чоловіку обвинуваченому у вбивстві двох дівчат.

"Ми прийшли підтримати сімї загиблих у 2005 році дівчат, одну з них я знав особисто. Ми є, ми небайдужі, нам не все одно і що ми не будемо дивитися на цей процес крізь пальці", - говорить учасник пікету Олександр Величко.

"Ми прийшли підтримати батьків загиблих дівчат. Наша позиція не радикальна, ми за підтримку батьків і все", - говорить учасниця пікету Тетяна Ващенко.

"Наші діти і ми також хочемо жити у вільній і правовій країні, де все робиться згідно закону, а не вбивці ходять по вулиці", - говорить учасник пікету Сергій Змієвський.

В цей час в суді розпочинається слухання. Обвинувачений до суду з’явився зі своїм захисником. Прокуратура просить обрати чоловікові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів, представник потерпілих підтримує клопотання.

"Я хочу звернути вашу увагу на позицію Європейського суду з прав людини, який вказує, що наявність підстав для залишення обвинуваченого під вартою слід розцінювати з урахуванням її особливостец. Ці злочини були скоєні не лише із застосуванням насильства, а й мали за собою негативний наслідок у вигляді двох смертей", - говорить прокурор Сумської місцевої прокуратури Наталія Бауліна.

"З урахуванням тяжкості вчиненого злочину і тяжкості покарання за нього обвинуваченому Тимченку будуть зрозумілі отримані докази, що підтверджують його вину, то він буде ухилятися від суду, тому я вважаю клопотання прокурора таким, що підлягає задоволенню, прошу його задовільнити в повному обсязі", - говорить представник потерпілих Андрій Шестов.

Сам обвинувачений просив не задовольняти клопотання прокуратури та не визнав свою провину.

"Я вважаю це жорсткий запобіжний захід, оскільки я з самого початку заявляю, що я не винний в цих скоєних злочинах, є інші конкретні особи, який і досі не притягнули до відповідальності. Якби я був винним в цій справі, я б вже давно втік, я невинний, я не переховуюся ні від суду, ні від працівників, поліції, ні від кого, тікати нікуди не буду, а доводитиму свою невинність", - говорить обвинувачений Євген Тимченко.

Колегія суддів у складі трьох осіб у нарадчій кімнаті провела близько години.

"Клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно Євгена Тимченка задовільнити, обрати відносно Тимченка Євгена запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з 3 червня по 1 серпня включно", - говорить суддя Ковпаківського районного суду м.Сум Ольга Котенко.

Обвинуваченого взяли під варту в залі суду. Наступне судове засідання у цій справі призначили на 10 червня. Тоді мають заслухати свідків.

Нагадаю, у 2005 році у Сумах були вбиті і пограбовані дві сумчанки. За рік після скоєного суд засудив чоловіка до довічного позбавлення волі. Через 10 років Європейський суд з прав людини розглянув скаргу засудженого  і встановив, що були порушення з боку працівників поліції. Через це справу розглянув Верховний суд  і у 2017 році скасував обвинувальний вирок. Справу  направили на новий розгляд до Ковпаківського райсуду Сум. Суддя Ольга Котенко розглядає цю справу із травня 2018 року.